Güneşimizin sırları, günümüzde astronomik açıdan çok daha yakın olabilir- NASA araştırmacıları Ay'ın kabuğuna güneş sistemimizle ilgili temel soruları cevaplamak için bakıp araştırma yapıyorlardı. Son araştırmalarda: Çok uzun milyonlarca hatta milyarlarca yıl önce Dünya, Güneş'in etrafındaki “yaşanabilir bölge” yörüngesinde dolaşırken, akıllı yaşamın ilk yaratılma koşullarının ortaya çıktığı fikri savunuldu. Ancak neden diğer gezegenler değil de sadece dünya yaşam için uygun bir hal aldı? İşte bu gizem uzun süre kalmıştır.
Dünya'nın olduğu gibi gelişmesi için, milyarlarca yıl önce, gelişmekte olan Güneş'ten gelen yüksek enerjili bulutlara, parçacıklara ve güçlü radyasyonun eritilmesine ihtiyaç duyuyordu.
Bununla birlikte, bu hala kesin bir şey değildi ve bugüne kadar bilim adamlarını ciddi anlamda hasara çeken bazı önemli gerçeklere bağlıydı.
Gezegenler ve yıldızlar arasında sadece Prime güneşin dönüş hızına yakındır. NASA'da daha önce yapılan araştırmalar, bir yıldızın ne kadar hızlı döndüğüne bağlı olarak patlamaların o derece şiddetli olduğunu gösteriyordu. Sorun şu ki, bunu görmek için ne yazık ki zamanda geriye gidemeyiz.
NASA'nın Greenbelt'teki Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden astrofizikçi Prabal Saxena, “Güneşin ilk 1 milyar yılında nasıl göründüğünü bilmiyorduk ve bu çok önemli çünkü Venüs'ün atmosferinin nasıl geliştiğini ve ne kadar hızlı su kaybettiğinin sebebini anlamış olabilirdik.” dedi. Maryland yeni araştırmaları hakkında da birkaç şey söyledi. “Muhtemelen Mars atmosferini ne kadar çabuk kaybettiğimizi de yine bu araştırma etkileyecek. Hatta Dünya'nın bile atmosferik kimyasını değiştirebilir.”
Tabi ki bu araştırmalar bir şekilde sonuca ulaşmıyordu. Bunun yerine, Saxena ve ekibi yardımcı olmak için Ay'a baktılar. Bilim adamları arasındaki genel fikir birliği, Ay'ın 4,5 milyar yıl önce Dünya'ya, Mars ölçeğinde dev bir asteroit çarpmasıyla oluştuğu şeklindedir. Ay, bu çarpışma sonrası enkazların bir araya gelmesiyle yaratıldı.
Yine de ay misyonlarından getirilen örnekler, bu ortak kökenlere rağmen Ay'ın Dünya üzerindeki kayalara kıyasla farklı bir yapıya sahip olduğunu göstermiştir. En önemlisi, Ay'ın toprağında önemli ölçüde daha az potasyum ve sodyum var. NASA, Güneş enerjisinin bu kimyasalları Ay'ın kabuğundan çıkardığını ve dünya atmosferine doğru gönderip parçalandığını bu yüzden de Dünya’ya çarpan koca asteroit’in ve dünya üzerinde ki kimyasalların Ay’ın yüzeyinde bulunamadığını savunuyor.
Saxena'nın farklı yıldız rotasyon hızlarını modelleyerek ve Güneş'ten gelen potansiyel parçacık patlaması üzerindeki bu etkiyi karşılaştırarak, NASA, gezegen bilim adamı Rosemary Killen ve bir ekip ile, Güneş'in tipik bir bebek yıldızının hızının kabaca yarısı kadar dönmüş olduğunu ortaya koyan bir kanıt buldu. İlk bir milyar yıl içinde, Güneş'in muhtemelen bir kez tam olarak dönmesi 9-10 gün sürüyordu.
Bununla birlikte, Dünya'nın esnekliği, Güneş Sistemindeki diğer gezegenler tarafından paylaşılmamıştır. Erken bakterileri besleyen, kendilerini metan ve oksijen yaratan karbondioksit, su ve azot karışımının yanı sıra gezegenin manyetik alanı ile birlikte Güneş'in sıyırma etkilerinden çeşitli koruma aşamaları sağlamak için çalıştılar. Bu, daha yavaş rotasyon ile birlikte kullanım ömrünü de uzatabilir.
Buna karşılık, Venüs ve Mars, diğer faktörlerin yanı sıra güçlü manyetik alandan da yoksundu. Her gezegende bulunan gaz ve su daha sonra buharlaştırıldı veya havaya uçuruldu. Venüs durumunda, ısının artmasına neden olan kalın bir karbondioksit tabakası geride kalırken, Mars'ta sadece donmuş su kaldı.
İnsanlar zaten Ay'da olmuş olsalar da Dünya'nın uydusundan örnek seçimlerimiz hala zayıf. Örneğin, bu araştırma tarafından kullanılan bu ay meteoritleri, ay ekvatoruna yakın nispeten küçük bir bölgeden geliyor. Bunun yerine NASA, kalıcı gölgeli kraterlerin en iyi korunmuş malzemeye sahip olma ihtimalinin yüksek olduğu Ayın Güney Kutbuna bir insan seferi göndermeyi amaçlıyor.
Ancak, NASA, astronotları ay yüzeyine göndermeyi planlasa bile, Moon 2024 misyonuna kadar bu olmayacak. Bunun ötesinde, aynı teknoloji Mars misyonunun yolunu da açacaktır.
Yorumlar (0 )