İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

RTÜK, Netflix, BlueTV, PuhuTV Ve Youtube Gibi Sitelere Yayın Yasağı Getiriyor - bannygo.com

RTÜK, Netflix, BlueTV, PuhuTV ve Youtube Gibi Sitelere Yayın Yasağı Getiriyor

Abone Ol Google News Logo
Ella Switiz
623267 kişi okudu
5 1

Bu hafta içinde Resmî Gazete’de yayımlanan yeni bir yönetmelikle birlikte RTÜK, artık Netflix, BluTV ve PuhuTV gibi çevrimiçi dizi ve film izleme sitelerini denetleme yetkisine sahip oldu.

Bu hafta Türkiye’nin gündemine bomba gibi düşen yeni ve geniş kapsamlı bir yönetmelik yayımlandı. Buna göre RTÜK artık çevrimiçi dizi film hatta radyo servisi sunan firmaları doğrudan denetleyebilecek. Ayrıca RTÜK herhangi bir konuda mutlu olmazsa bu servislerin yayın lisansını da tamamen iptal edebilecek.

Netflix RTÜK ilişkisi

Resmî Gazete’de yayımlanan bu yönetmelik ile birlikte artık dizi ve film keyfimizin de içine edildiği gerçeğiyle karşı karşıyayız.

Yakında, parklarda oturup çekirdek keyfi yapmanın da vergisi istenirse hiç şaşırmam. Çünkü neredeyse aldığımız oksijene kadar vergi dayatmasının içindeyken, birde sansürsüz ve belirli ücretler ödeyerek kullandığımız Netflix başta olmak üzere BluTV ve PuhuTV gibi hizmetlere de resmen denetleme süreci getirildi.

RTÜK, konuyu şöyle özetliyor;

Yurtiçi yada Yurtdışı merkezli olması fark etmeksizin, çevrimiçi dizi, film ve radyo hizmeti sunan firmaların öncelikle Türkiye’de yerel bir şirkete sahip olması gerekiyor. Sonrasında belirli Lisans ve Yayın Bedelleri ödenerek hizmetler yeniden kullanıma açılacak.

Yerel merkezli bir şirket tüm firmalar için aynı zorlukta değil.

Örneğin, BluTV, Doğan Grubuna ait bir şirket yada PuhuTV yine Doğuş Holding grubuna bağlı bir online dizi, film platformu, bu yüzden zaten şirketleri yurtiçinde bulunuyor. Fakat Dünyanın online dizi ve film sektöründe en çok bilinen şirketi Netflix’in genel merkezi Hollanda’da yer alıyor. Yeni yayımlanan yönetmeliğe göre Netflix’in önce Türkiye’de bir Anonim yada Limited Şirketi kurması ardından da ilgili yayın lisansı alması gerekiyor. Netlix için durum tam bir facia gibi olmuş olabilir, fakat dünya çapında ki popülaritesi düşünüldüğünde Türkiye’den ani bir adımla çekilirlerse ve Türklere yayın yapmama kararı alırlarsa bu kimin işine yarar tekrar düşüneceğiz. Zamanında bir benzerinin booking.com’a yapıldığını unutmayalım.

Netflix

RTÜK, denetlemelerden geçemeyen içerikleri doğrudan engelleme yetkisine sahip.

Online dizi, film platformlarına yayın lisansı verecek olan RTÜK, sadece bu lisansın kriterleri doğrultusunda yayın yapabilecek. Örneğin, artık Shameless’ın tüm bölümlerini çin ve kore erotik filmleri gibi baştan sona sansürlü izleyebiliriz. Ayrıca ilgili platformlar gerekli lisansı satın alsa bile herşey istedikleri gibi gitmeyecek. Çünkü 10 yıl boyunca RTÜK, her yayını denetleyecek ve beğenmediği durumlarda ilgili lisansı da doğrudan iptal edebilecek. Küfürlü sahnelere de elveda demeyi unutmayalım.

Sadece yerel bir şirket ve lisans da yeterli olmayacak, aynı zamanda kazandıkları paradan da RTÜK’e belirli bir oran vermek zorundalar.

Bu gelir oranları iş modellerine göre farklılık gösteriyor, şöyle ki;

Eğer bir şirket, Türkiye’de online bir radyo yayını yapmak isterse, RTÜK’e 10 bin TL lisans bedeli ödemesi gerekiyor. Eğer bu bir TV yayını ise, rakam 100 bin TL seviyesinde oluyor. En üst lisans bedeli tutarı alışveriş konulu yayınlarda yayınlardan alınacak ve 500 bin TL seviyesinde olacaktır.

Dediğimiz gibi önemli olan bu lisans bedellerini ödemek değil!

Öncelikle, 100 bin TL az para mı diyenler olabilir, ancak bu platformlarda bakkal Ahmet amcanın dükkanında izlediğimiz küçük TV yayınları değil. Türk insanı olarak örneklendirme sevdiğimizden, Netflix’in bu lisans bedelini ödemesi için yaklaşık 20 yeni abone kazanması yeterli. Nitekim bu lisans bedelleri 10 yılda bir ödendiğinden, 20 kişinin 10 yıllık Netflix aboneliği bu bedelin çok daha üzerinde kalıyor. Fakat sıkı durun! İşte size bir kriter daha, RTÜK, ayrıca bu sitelerin yıllık kazançları üzerinden de belirli bir pay isteyecek. Bu abone sayısı karşılaştırma işlemleri her yılın aralık ayında yapılacak.

Ayrıca RTÜK, bu platformlar üzerinde bazı yaş sınırlamalarını da zorunlu kılmak istiyor. Bir dizide şiddet ve erotik sahneler mevut ise dizi yada film başlamadan önce ve oynatma sırasında sağ üstte bir +18 simgesi olacak. Böylece yayınlar yanlışlıkla açılmış ise çocukların bu simge ile korunması sağlanacak. İşte yeni ironimiz. Biliyorum makalenin neresinden tutarsak tutalım, sürekli kötü haber veriyorum fakat şunu da eklemekte fayda var.

2011 - İnternetime dokunma eylemi

Eğer içeriklerde, çocuklara zarar verebilecek hassas durumlar mevcut ise bu içeriklerin önce ilgili aile tarafından kaldırılması istenecek sonrasında bu süreç devam ederse maksimum 72 saat içinde ilgili firma ibraz etme hakkına sahiptir. Ve RTÜK, ilgili savunmayı yine beğenmezse, önce cezai işlem uygulayacak sonrasında da harika bir wikipedia sayfası göreceğiz. Bildiğiniz gibi hala bu dev ansiklopedik site türkiyeden erişime kapalı.

RTÜK, burada sizce ne yapmaya çalışıyor? şirketlere büyük bir ders mi veriyor. Yada  en kötüsü, alamadığı vergileri bu şekilde kurtarmaya mı çalışıyor bilinmez fakat Netlflix’i bitirmek istediği çok aşikar. Sizden de konuya ilişkin yorumlarınızı bekliyoruz..

Yorumlar (1 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder
Tüm Yorumlar
  • Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi - 5 yıl önce

    Ya Lisans bedelini anladım ama şirket açın ve gelirinizden komisyon verin demek resmen beni üzdü. Ne gerek var yaw.

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla