İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

Hayvan Proteini, Kasları Sürdürmek İçin Bitki Alternatiflerini Yeniyor, İşte Bulgular! - bannygo.com

Hayvan Proteini, Kasları Sürdürmek İçin Bitki Alternatiflerini Yeniyor, İşte Bulgular!

Abone Ol Google News Logo
Özge Betik
500814 kişi okudu
5 1

Genç yıllarınızda kurduğunuz kasları sonraki yıllara saklamak söz konusu olduğunda, yeni bir çalışma, hayvansal kaynaklı proteinlerin, en popüler iki bitki alternatifi olan soya ve buğday proteininden daha etkili olduğunu bulmuştur.

Protein Türleri

Bulgular yakın zamanda The Physiological Society'nin Future Physiology 2020 konferansında yayınlandı. Çalışmanın amacı, hayvansal ürünlere kıyasla bitki proteinlerinin gram için kas sürdürme potansiyelini değerlendirmekti.

Peki böyle bir çalışmanın temel amacı neydi?

İnsanlar uzun yıllardır, kaslı devasa vücut kütleleri oluşturmak için gereken proteini yalnızca et, tavuk, balık ve benzeri hayvansal ürünlerden alabileceğini düşünüyordu. Ancak 2018 yılında Netlix tarafından yayınlanan The Game Changers belgeseli ile bildiğimiz tüm tabular yıkılmıştı.

Peki bu nasıl oldu?

Başrollerinde Arnold Schwarzenegger,Lewis Hamilton,James Wilks yer aldığı The Game Changers bitkisel proteinin hayvansal proteine göre çok daha etkili ve enerjik olduğunu öne sürdü.

İnsanların akıllarında temel olarak şu sorular vardı;

  • Vücut geliştirme sporu yapanlar hiç et tüketmeden hatta herhangi bir hayvansal ürün (süt, peynir, tereyağ vb.) bile tüketmeden bu sporda başarılı olabilir miydi?
  • Dünyanın en ağır sporu olan halter kaldırma yada temel adıyla ağırlık kaldırma hiç hayvansal ürün olmadan yine de yapılabilir miydi?
  • UFC gibi sert dövüş sporları herhangi bir hayvansal ürün tüketmeden daha iyi sonuçlar verebilirmiydi?

Şaşıracaksınız biliyorum, ancak tüm bu soruların cevabı, vizyoner bilim adamlarının çektiği bu belgesel ile EVET olarak sonuçlandı.

Protein Türleri

Evet araştırmalar hiçbir hayvansal ürün tüketmeden sadece bitkisel bazlı proteinler ile daha sağlıklı, kanserden uzak, enerjik ve kaslı bir yapının oluşabileceğini gösterdi.

Yaklaşık 2 saatlik bu belgeseli izlemek isteyenler için link burada;

Peki konuya geri dönersek yeni bulgular neler?

Bilimin en sevilen özelliği şüphesiz ki kendini yeniliyor olmasıdır. Bugün AY, Dünya’dan 384 bin km uzakta derken yarın farklı bir ölçümle 400 bin km olarak sonuç bulduğumuzda kimse hayır efendim ben kabul etmiyorum demez. Çünkü yeni bulgular eski bulguların ışını keser.

İşte bu yüzden Hayvansal Protein üzerine yapılan yeni araştırmalar artık bitkisel proteinin hayvansala göre çok çok fazla etki sağlamadığını öne sürdü.

Önce olaya bitkisel taraftan yaklaşalım!

Protein Türleri

Bitki temelli diyetler, halk çevre dostu gıda alternatiflerine yöneldiğinden son birkaç yıldır popülaritesini artırdı. Bu tür diyetler, belirli kanserlerin gelişmesi için daha düşük olasılıklar, daha düşük inme riski, kalp hastalığı ve diyabet, azalmış iltihaplanma ve daha fazlası dahil olmak üzere bir dizi potansiyel sağlık yararıyla ilişkilendirilmiştir.

Tamamen bitki temelli bir diyet izlemenin potansiyel uzun vadeli sonuçları hakkında bazı tartışmalar vardır, ancak bazı çalışmalar sürdürülebilir sağlık için bol miktarda sebze ve meyvenin yanı sıra bazı yumurta ve balık yemenin ideal olduğunu bulmaktadır.

Ancak bitki proteini, kas inşa etmek ve sürdürmek için hayvansal proteinler kadar etkili midir?

Cevap karmaşık. Bir kişi yaşlandıkça, kas kütlesini yavaş yavaş kaybeder, genellikle tüketilen amino asitlerden daha az miktarda kas inşa edilmesiyle ilişkilendirilir. Amino asitleri elde etmek için, insanlık tarihinin çoğunda öncelikle hayvansal ürünlere bağlı olan bir protein yemelisiniz.

Bitki proteinleri kas oluşturmak için kullanılabilse de, yeni çalışma , hayvan proteinlerine kıyasla kas kütlesinde bir artış görmenin bu bitki bazlı proteinin çok daha fazlasını gerektirdiğini bildiriyor . Bir kişi yaşlandıkça, rapor, tükettikleri protein miktarını arttırmadan bir hayvan bazlı diyetten, bitki bazlı bir diyete geçmeleri durumunda kas kütlesini kaybetme olasılıkları daha yüksektir şeklinde açıklanıyor.

Bu nedenle çalışma, yaşlanma sırasında kas kütlesini korumak için hem bitki hem de hayvan proteinleri içeren bir diyet yemenin daha iyi olacağını belirtiyor. Bununla birlikte, çalışma buğday ve soya ile sınırlıydı, yani diğer bazı bitki bazlı proteinlerin daha etkili olabileceği potansiyeli de hala var.

Yorumlar (0 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder