İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

Fransızca Nerede Konuşuluyor? Dünyada Kaç Kişi Fransızca Konuşuyor? - bannygo.com

Fransızca Nerede Konuşuluyor? Dünyada Kaç Kişi Fransızca Konuşuyor?

Abone Ol Google News Logo
Zafer Ogün Sefer
601673 kişi okudu
5 1

Fransızca'nın dünyanın en hızlı büyüyen dillerinden biri olduğunu ve tüm Fransızca konuşanların yaklaşık yarısının Afrika'da yaşadığını biliyor muydunuz? Fransız dilinin geniş kapsamı hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Kısa Bir Giriş: Fransız Dili Nedir?

Kısa Bir Giriş: Fransız Dili Nedir?

İtalyanca, Portekizce, Romence ve İspanyolca gibi Fransızca da Romanca bir dildir. Romanca diller, Romalıların günlük dili olan Vulgar (Yaygın) Latince'den gelmektedir. Roma sömürgecileri tarafından geniş bir alana yayıldı, ancak Batı Roma İmparatorluğu'nun dağılmasının ardından fethedilen pek çok ülke kültürel ve dilsel olarak izole edildi.

Vulgar Latin, sonunda bugün bildiğimiz Romanca diller haline gelen birçok farklı yerel lehçeye ayrılmıştır. Fransızlar, Fransa'nın kuzeyindeki Gallo-Romance lehçelerinden evrimleşmiş ve 1539'da François Fransızca'yı resmi yönetim dili yaptığı zaman Latince'yi Fransa'nın devlet dili olarak değiştirmiştir.

Fransızca Konuşulan Ülkeler Dünyanın Neresinde?

Fransızca, 29 ülkede resmi dildir ve bu, dili İngilizce'nin arkasındaki ikinci sıraya yerleştirir. 29 ülke alfabetik sırada: Belçika, Benin, Burkina Faso, Burundi, Kamerun, Kanada, Çad, Fildişi Sahili, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Cibuti, Ekvator Gine’si, Fransa, Haiti, Lüksemburg, Madagaskar, Mali, Monaco, Nijer, Ruanda, Senegal, Seyşeller, İsviçre, Togo ve Vanuatu.

Fransızca aynı zamanda AB için usul dili, AB Adalet Divanı'nda müzakere için kullanılan tek dil ve Birleşmiş Milletler‘in tanınmış çalışma dillerinden biri.

Dünyada Kaç Kişi Fransızca Konuşuyor?

Basit cevap “yaklaşık 300 milyon” dur, ancak bu, dilin daha karmaşık bir profilini gizlemektedir. 300 milyon içinde sadece yerli konuşanlar değil, aynı zamanda kısmi konuşmacılar ve çok sayıda Fransız lehçesi ve kırıcı konuşmacılar da var. Fransız sömürgeciliği ve diasporası ile Fransız, Mandarin Çincesi, İngilizce, Hintçe, İspanyolca ve Arapça'yı izleyen, dünyanın en yaygın altıncı dilidir.

Beş farklı kıtadaki ülkelerde resmi bir dildir ve aynı zamanda İngilizce'den sonra dünyanın en çok konuşulan ikinci dilidir: 120 milyon öğrenci şu anda Fransızca öğrenmektedir. Dünyadaki 220 milyon yerli konuşmacının üstünde, tahminen 72 milyon kısmi konuşmacı var ve bu rakamlar artıyor. Demografilere göre, anadili Fransızca olanların yaklaşık %50'sinin yaşadığı Afrika'daki nüfus artışı nedeniyle, toplam Fransızca konuşanlar 2050 yılına kadar 700 milyona kadar çıkabilir.

Avrupa'da Kaç Kişi Fransızca Konuşuyor?

Avrupa'da Kaç Kişi Fransızca Konuşuyor?

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Fransa en fazla anadili Fransızca olan ülkedir, ancak resmi dili Fransızca olan en kalabalık ülke olmasa da: Fransa'daki 62 milyona kıyasla, Demokratik Kongo Cumhuriyeti 77 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Öyleyse, nasıl daha az Fransızca konuşana sahip olabilir?

Fransızca dünyadaki birçok ülkede diğer ülkelerle resmi statüsünü paylaşması bakımından alışılmadık bir duruma sahip. Örneğin, bir Belçika kolonisi olan Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde 28 milyon Fransız konuşmacı var. Fransızca, çoğunluğu dört ulusal dilden birini konuşan Lingen, Kikongo, Tshiluba ve Swahili gibi yerli etnik gruplar arasındaki iletişimi kolaylaştırmak için bir dil frangısı olarak algılanan ve tarafsızlığı nedeniyle resmi dil olarak seçildi.

Avrupa’ya geri dönersek, Belçika’daki nüfusun hemen hemen yarısı ve beş İsviçre vatandaşından yaklaşık bir tanesi anadil olarak Fransızca bilmektedir. Ayrıca Lüksemburg'da yaygın olarak konuşulur. Tüm bu Fransızca konuşmacıları bir araya getirirseniz, yaklaşık 80 milyona gelirsiniz; bu da Fransızca'yı Rusça ve Almanca'dan sonra Avrupa'da en çok konuşulan ana dil yapar. Aranızdaki matematikçiler, Avrupalı ​​Fransızca konuşanların toplamın yaklaşık %40'ını oluşturduğunu çoktan belirlediler.

Kuzey Amerika'da Kaç Kişi Fransızca Konuşuyor?

Kanada'nın iki dillilik taahhüdü, Haklar ve Özgürlükler Sözleşmesine yazılmıştır ve hem İngilizce hem de Fransızca resmi dil olarak kabul edilmektedir. Bu, her iki dilin de resmi statüsünün eyaletten eyalete farklılık gösterdiğini belirtir. Örneğin Quebec’te Fransızca tek resmi dildir ve Kanada'daki 10 milyon anadili Fransızca olan kişinin 7'sine ev sahipliği yapıyor. Ülke genelinde, ikinci bir dil olarak 2 milyon daha Fransızca konuşanlar vardır; bu, 36 milyon nüfusun yaklaşık %30'unun Fransızca konuşmakta olduğu anlamına gelir. İlginçtir ki, Montreal aynı zamanda dünyanın dördüncü en büyük Frankofon şehridir.

ABD'de kaç kişi Fransızca biliyor?

Nüfus Sayımı Bürosu'na göre, Fransızca ülkedeki en yaygın dördüncü dildir. Bunun tüm çeşitlerinde Fransızcayı içerdiğini belirtmekte fayda var: örneğin Haiti Creole, Quebecois ve Cajun ile aynı geniş çatı altında kabul edilir.

ABD'de kaç kişi Fransızca biliyor?

Haiti göçü 1980 ve 2000 yılları arasında hızla artmıştır ve şu anda ABD'de yaklaşık yarım milyon Haiti Creole konuşmacısı bulunmaktadır. Louisiana eyaletinde, yaklaşık 200.000 sakin, anadilini Fransızca olarak konuşmakta ve bu da nüfusun yaklaşık %4'üne eşittir. Kuzey Amerika'da da bulunan Haiti ülkesi, 10 milyon Fransız konuşmacının daha bir bölümünü oluşturuyor.

Afrika'da Kaç Kişi Fransızca Konuşuyor?

Yukarıda belirttiğimiz gibi, Afrika, diğer kıtalardan daha fazla Fransızca konuşana ev sahipliği yapmaktadır. Çoğunlukla konuşmacıların çoğu için ikinci bir dil olmasına rağmen, Fildişi Sahili'nde yerel dillerin yerini aldığı Abidjan gibi bazı bölgeler var. Pek çok durumda, Afrika'nın 31 Francophone ülkesinde konuşulan Fransızca, yerli Afrika dilleriyle temasa bağlı olarak standart Fransızca'dan ayrılarak dilin yeni yerel formlarının geliştirilmesine yol açtı.

Afrika'da Kaç Kişi Fransızca Konuşuyor?

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde olduğu gibi, Fransızca da birçok yerel dili olan ülkelerde bir dil frangı olarak kullanılır ve genellikle yönetim dili ve yüksek öğrenim dili olarak kullanılır. Sahra Altı Afrika’daki yoğun nüfus artışı sayesinde, eğitimin genişlemesiyle birlikte Fransızca, Afrika’nın en hızlı büyüyen dili haline geldi.

Dünyanın geri kalanına ne dersiniz?

Fransızca'nın beş kıtada konuşulduğundan bahsettik ama sadece üçünden bahsettik. Fransızca konuşanların büyük çoğunluğu Avrupa, Afrika ve Kuzey Amerika'da olmasına rağmen, Asya, Orta Doğu, Güney Amerika ve Okyanusya'da da birçok konuşmacı var.

Güney Amerika'daki Fransız Guyanası, Brezilya'nın kuzeyiyle sınırlıdır ve teknik olarak Fransa'nın bir bölümüdür. Yaklaşık çeyrek milyon kişiye ev sahipliği yapıyor ve aynı zamanda Avro cinsinden Avrupa Birliği'nin bir parçası.

Okyanusya'da, Fransız Pasifik adası Vanuatu'nun resmi dilidir ve ayrıca Fransız Polinezya’sı ve Yeni Kaledonya, Wallis ve Futuna Fransız topluluklarında da konuşulur.

Asya ve Orta Doğu'da, Fransız dili, daha önce Fransız Çinhindi olan Laos, Vietnam ve Kamboçya gibi ülkelerdeki Fransa'nın sömürge geçmişinin ve Lübnan ve Suriye'nin izlerinin bir parçası olmaya devam ediyor. Resmi kullanımı genellikle bu ülkelerde düşüşe devam ederken, yaşlılar, seçkinler ve birçok yükseköğretim kurumunda yaygın olarak çalışılmakta ve konuşulmaktadır.

Fransızca'yı neden öğrenmelisin?

Fransızca'yı neden öğrenmelisin?

Çok fazla sayıda Mandarin dili, İngilizce ve İspanyolca konuşanlar, bu dilleri öğrenmenin en yaygın gerekçesidir. Dilin gelecek 30 yıldaki büyümesi ile aynı gerekçe Fransızca için de geçerli olabilir. Ayrıca, etrafındaki en romantik dillerden birini kim öğrenmek istemez ki?

Dünyanın en hızlı büyüyen dillerinden birini öğrenin- Fransızca

Yorumlar (0 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder