Kapıda yazan 'Çalışmak Özgürleştirir' Yazısı.
Baltık denizi civarlarından, Karpatlar arasındaki cephede doğuda başlatılan Sovyet hücumu neredeyse 1000km'lik bir cepheyi yarmıştı. Bu haberlerin önemi şudur ki Auschwitz' deki insanların umudu bir nebze olsa da artıyor idi. Sovyetler Birliği askerleri Auschwitz toplama kampına geldiklerinde gönüllü Nazi birlikleri ile karşılaştılar ve burada soluklu bir çatışma yaşandı, Sovyetler Birliğinin 234 askeri bu çatışmalarda hayatını kaybetti. Kızıl Ordu'nun Auschwitz' e gelmesi ile kampta bulunan 8 bin kişi resmen ölü sayılabilecek haldeydiler, ne yemek yiyebiliyorlardı nede ayakta durabiliyorlardı, adeta derileri kemiklerine yapışmış halde kurtarıcılarını bekliyorlardı. Nazi Almanya'sı o dönem gazetelere ve çeşitli yayın kurumlarına uyguladığı sansür ve haber yasağı neticesinde Auschwitz' de yaşananlar gün yüzüne çıkmamıştı. Bu devasa cehennemden dünyada hiç kimsenin haberi yoktu.
1944 yılı Macar Yahudilerinin Auschwitz'e getirilişi.
1945' in Nisan ayında BBC isimli İngiliz yayın kuruluşu kampla ilgili haber yapan ilk kurum diyebiliriz. Nazi Almanya'sının bu kamplardaki yaptıkları Yahudiler ve Akıl hastaları olduğu görülebiliyor ve kampın giriş kapısında 'Çalışmak Özgürleştirir' yazısını görebiliyoruz, bu yazı günümüzde de hala yerli yerinde duruyor ve hiç bir zaman kaldırılmadı.
Auschwitz'in 1945'te kurturulmasından Sonra Çekilmiş Bİr Fotoğraf.
Günümüz Auschwitz.
Ölüm kampından kurtarılanlardan biri olan Anita Lasker yaptığı açıklamada korku dolu anların resmen gözümüzün önünde canlanmasına neden oldu diyebiliriz.
''Kampa yenileri getirildiğinde bir doktor ve komutan bulunuyordu ve hepimizin gözleri önünde tasnif ediliyorlardı. Yaşları ve sağlık durumları soruluyordu. Yeni gelenler ise ne olduğundan habersizdi ve sağlık sorunlarını söyleyerek aslında kendi ölüm fermanlarını imzalıyorlardı. Özellikle yaşlılar ve çocuklar ne olduğunu anlamıyordu. Sağ taraftakiler hayatta kalıyor, sol taraftakiler ise gaz odasına gönderiliyordu.''
Auschwitz en büyük Nazi toplama kampıydı ve burada sürekli imha işleri gerçekleştiriliyordu, Yanma odaları ve Gaz odaları bunun en büyük belgeleri diyebiliriz.
Olaylar sırasında çekilen bir kare.
Polonya' da yaşayan yaklaşık 3 milyon Yahudi'nin yok edilmesi Auschwitz' de 'Reinhard' kod adı operasyonu ile yürütüldü. Auschwitz-Birkenau ve Majdanek toplama kampları ile beraber toplam 6 imha kampı mevcut ve bu ölüm kampları Polonya toprakları üzerinde bulunuyor. Kitle katliamı yapılan bu yerler günümüzde bir çok ziyaretçinin uğradığı dram dolu mekanlardan biri diyebiliriz.
Auschwitz' de SS subayları Karl Hoecker, Dr.Josef Mengele ve Karl-Friedrich Hoecker.
Dr.Josef Mengele Kampta insanlara yaptığı deneyler sebebi ile tanınıyor bir çok insanının üzerinde yapmış olduğu acımasız deneyler bir çok insanın ölümüne yol açtı.
Auschwitz Yanma odaları.1
Dışarıdan fabrikaya benzeyen bu kamplar belki olayların anlaşılmaması için yapılmış olabilir gaz odalarında verilen zehirli gazlar yüksek teknolojilerle donatılmış bu ölüm kampının ne kadar acımasızca yönetildiğini gözler önüne seriyor, ve hatta yanma odalarına çıkan bir asansör bile bulunuyordu.
Auschwitz Yanma odaları.2
Auschwitz Gaz Odaları.
Kampların demir yollarına yakın yerlerde bulunması da bu imha operasyonunun bir parçası demek doğru olur.
Auschwitz 1940 yılında inşa edildi, 1941 yılında toplama kapının komutanı Rudolf Höss mahkumların öldürülmesi için zehirli Züklon B temin edilmesini istemiştir. bir dezenfeksiyon maddesi olan Züklon B kapalı alanda yaydığı buhar ile beraber dakikalar içinde ölüme neden oluyordu.
Kamptaki İnsanlara ait eşyalar günümüzde Auschwitz'de sergileniyor.
Tarihin gördüğü en acımasız soykırımı olan bu olaylar nedeni ile her sene bölgede bir tören gerçekleştiriliyor.
Yorumlar (0 )