İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

40.000 - 50.000 TL'ye Kadar Alınabilecek En İyi İkinci El Otomobiller - bannygo.com

40.000 - 50.000 TL'ye kadar Alınabilecek En İyi İkinci El Otomobiller

Abone Ol Google News Logo
Zafer Ogün Sefer
671208 kişi okudu
5 1

Bir araba almak istiyorsunuz ve cebinizde yaklaşık 40-50 bin lira var. En iyi performansı, en az yakıt tüketimini sağlayan ve yedek parça bulurken zorlanmayacağınız araç türlerini arıyorsanız, araçların detaylı bilgisi ve sorunlarıyla tavsiyelerimi birleştiriyorum.

40.000 – 50.000 Lira arası alabileceğiniz en iyi otomobiller (2019 Liste)

#5 | Fiat Linea – 45.000 TL

#5 | Fiat Linea – 45.000 TL

Listemizin son sırasında Fiat Linea var. Linea üretimi sonlandırılmış bir otomobil, 40 bin liralık bir bütçe ile 2015 model civarında orta temizlikte bir linea bulabilirsiniz. Üstelik aramak için şehir dışına çıkmanıza gerek bile yok çünkü birçok ilde rahatlıkla bulunabilen bir otomobil olarak biliniyor.

Bulduğunuz otomobiller yüksek ihtimalle 7-8 farklı donanım seçeneğinde olacaktır.

Bu donanımlar arasında ciddi farklar yok, küçük bir makyaj ya da dijital klima, donanım paketini değiştirebiliyor. Fiat Linea’lar için günümüz şahini diyebiliriz, çünkü çok satmış, 2.el de yer etmiş, her yerde yedek parça bulabileceğiniz, her yerde servisi olan ama işçilik kalitesi ve sağlamlık açısından da bir o kadar sınıfta kalan bir araba. Linea’ların en büyük kronik sorunu amortisör bilyelerinden ve takozlarından sürekli masraf çıkarması, Allahtan bu masraflar büyük kalemler tutmuyor da astarı yüzünden pahalıya gelmiyor.

İlk kez, sıfır kilometre bir Linea kullandığımda klimasını açmıştım, klima çalışıyor gibi görünüyordu ama açma tuşunun ışığı yanıyor mu yanmıyor mu pek anlayamadım.

Genel olarak Linea kullanıcılarının şikâyetleri de şu şekilde

  • İç aydınlatmasının yetersiz olması
  • Yan aynaların, görüş açısının kısıtlı olması
  • Direksiyonun yeteri kadar yumuşak olmaması (ki Punto’lardaki elektrik destekli direksiyon da yok.) ve dönüş çapının yetersiz olması.

#4 | Renault Symbol – 42.000 TL

#4 | Renault Symbol – 42.000 TL

Yine bütçeler dâhilinde 2016 modele kadar bir Renault Symbol bulmanız mümkün. 1.2lt’lik benzinli motoru olmasına karşın, karşımıza genellikle 1.5lt ve 75 beygir gücünde bir motor çıkacaktır. Bu motor gerçekten çok ekonomiktir.

Şehir içi yakıt tüketimi 100km’de 4.4lt civarında.

Ayrıca motor oldukça sağlam ve dayanıklı bir motordur. Donanım olarak üç aşağı beş yukarı aynı nitelikte 2 donanım var. Joy ve Touch. Touch biraz daha ayrıntılı diyebiliriz.

İkinci elde çeyrek altın gibi olan Symbol, almakta da satmakta da hiç zorlanmayacağınız bir otomobildir. Renault’un gelişmiş servis ağını zaten bilmeyen yoktur. Bu otomobilin yedek parça fiyatları, listemizin en ekonomiği diyebiliriz. Bu artılara rağmen işçilik ve malzeme kalitesi sizi tatmin etmeyebilir. Symbol’ün en zayıf noktası ise yol tutuşları ve frenleri diyebiliriz. Araç yerden yüksek bir otomobil olduğundan yol tutuşunu olumsuz etkiliyor.

Çok yüksek hızlara çıkacak bir performansı olmasa bile 120km hızın üzerinde pek güven vermiyor.

Renault Symbol, çok fazla ticari amaçla kullanılan bir otomatik. Şirket otomobili yada rent a car kullanımı olarak çok tercih edilmiş. Bundan dolayı yüksek kilometreli araçların km’sinde oynama yapılmış olabiliyor. Buna dikkat etmelisiniz. Ayrıca bu tür araçlara takılan GPS çıkarılırken, otomobilin elektronik sistemlerine zarar verilebiliyor. Bunu da almadan önce araştırmalısınız.

#3 | Peugeot 301 & Citroen C-elysee – 44.000 TL

#3 | Peugeot 301 & Citroen C-elysee – 44.000 TL

Listemizin üçüncü sırasında 2 otomobil birlikte var, bu iki otomobilde Fransız PSI Grubunun üretmekte olduğu ve neredeyse hemen hemen aynı olan otomobiller bu yüzden iki otomobile tek sırada yer verdim.

Oldukça benzeyen görünümleri arasındaki farkları; Peugeot 301’lerde her donanımda hız sabitleyici varken Citroen C-elysee modellerinde sadece Exclusive donanımlarda mevcut. Bütçe dâhilinde 2013 model yıllarına ait bir araç alınabilir. Karşınıza çıkacak olan 1.7lt ve 72 beygir gücündeki benzinli motoru tavsiye etmiyorum. 1.6lt ve 92 beygir gücündeki dizel motor hem ekonomi olarak hemde performans olarak ihtiyaçlarınızı karşılayabilecek niteliktedir.

Bu motorun yakıt tüketimi şehir içi kullanımda 100km’de 5 litrenin altındadır.

Kullanıcıları yakıt tüketiminin yanında iç hacim ve bagaj genişliğinden dolayı da oldukça memnunlar. Bu otomobiller ne yazık ki yüksek hızlarda ve rüzgârda biraz geziyorlar. Hatta araç içine de oldukça gürültü alıyorlar. Ama yine de 130-140km hızlarda giderken, Symbol’deki kadar tedirgin olmuyorsunuz.

İşten anlayan bir ustayla aracın yaylarını değiştirerek biraz yere yaklaştırırsanız, rüzgârda gezme azalacak ve yol tutuşu biraz daha güvenli hale gelecektir.

Yedek parça temininde sıkıntı yok. Ancak fiyatları Renault’a göre biraz daha pahalı.

İkinci el araçlar kategorisinde de oldukça iyi bir durumda ve her geçen gün biraz daha gelişiyor.

#2 | Renault Fluence – 40.000 TL

#2 | Renault Fluence – 40.000 TL

Listemizin zirvesine aday olan bir araç var. 40 bin liralık bir bütçe ile yaklaşık 2013 model orta temizlikte bir Renault Fluence bulabilirsiniz. Azınlıkta olan 1.6lt ve 110 beygirlik benzinli motorun yakıt tüketimi şehir içinde 9lt seviyelerindedir. Bu yüzden bu benzinli motoru tavsiye etmiyoruz.

Renault’un gayet başarılı bir motoru olan 1.5lt’lik 90 beygir gücündeki dizel motoru ilk tercihiniz olmalı. Motor 100km’lik şehir içi yolculukta yaklaşık 5.5lt mazot tüketerek oldukça ekonomik bir sürüş keyfi veriyor.

Donanım olarak hepsi birbirine yakın olsa da 5-6 farklı donanım seçeneği bulunmaktadır.

Hava yastığı, çelik jant yada deri direksiyon simidi gibi özellikler donanım paketini değiştirebiliyor. Ama tüm versiyonlar özel ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde üretiliyor.

Fluence’lerde de ticari kullanım yaygın olduğu için dikkat edilmesi gereken durumlar var. Bunların en başında aracın orijinal km’de olması gerekiyor. Yol tutuş ve rüzgarda gezmeyle ilgili sıkıntılar Renault Fluence’ler de de var. Kaporta saçının inceliği ise bir başka eleştiri konusu. EDS Şanzıman olarak ta adlandırılan otomatik vitesin  çok dayanıklı olduğunu söyleyemiycem.

Ve Renault’un servis ağı genişliğini tekrar etmekle birlikte yedek parça fiyatları Symbol’den biraz daha pahalı. Fluence üretimi sona ermiş olsa da hijyen konusunda sizi üzmeyecek bir otomobildir.

#1 | Ford Focus – 40.000 TL

#1 | Ford Focus – 40.000 TL

Listemizin zirvesinde Ford Focus var. 40.000 Liralık bir bütçeyle yaklaşık 2011 model bir Ford Focus bulabilirsiniz.

1.6lt’lik düz benzinli motor 100 beygir, yine 1.6lt 115 beygir gücündeki DCT Motor nadiren karşınıza çıkacaktır. Bu modelde LPG uyumu gibi sorunlar yaşayabilirsiniz.

1.6lt 110 beygir gücündeki dizel motor en çok tercih edilen ve listemizdeki en sağlam motor diyebiliriz. Bu motorun şehir içi yakıt tüketimi 100km’de 6 litrenin altında. Focus listemizde ki diğer araçlara nazaran daha oturaklı bir şase üzerine inşa edilmiş. Ayrıca 3 farklı donanımı mevcuttur.

2008 Modeli öncesinde görülen yağ buharlaştırma problemi yeni jenerasyon’da çözülmüş gibi duruyor.

Genel olarak Focus kullanıcıları aracından oldukça memnun çünkü sağlam ve güvenli buluyorlar.

Yedek parça fiyatları çok hesaplı olmasına karşın ikinci el araçlarda çok fazla rağbet görüyor olması da takdire şayan çünkü çok fazla ford kullanıcısı var.

Yorumlar (2 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder
Tüm Yorumlar
  • Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi - 5 yıl önce

    yaklaşık 47 bin lira param var. Chevrolet Cruze almayı düşünüyorum ne dersiniz?

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi - 5 yıl önce

    Fluence artık o fiyata bulunmuyor

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla