İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

Yapay Retina Araştırmasında Büyük Bir Engel Çözüldü - bannygo.com

Yapay Retina Araştırmasında Büyük Bir Engel Çözüldü

Abone Ol Google News Logo
Ella Switiz
595038 kişi okudu
5 1

Araştırmacılar, körlerin tekrar görmesine yardımcı olabilecek yapay bir retina oluşturmak için on yıldan fazla bir süredir çalışıyorlardı. Stanford Üniversitesi'nden araştırmacılar, göz odağına yerleştirilebilecek yapay bir retina tasarlama konusunda en sınırlayıcı konulardan birine çözüm bulmuş olabilirler.

Yapay Retina

Yapay bir retina, içinde metal elektrotları bulunan çok küçük bir bilgisayar çipine sahiptir.

Elektrotlar, hücrelerin bir haritasını oluşturmak için etraflarındaki nöronların ilk aktivitesini kaydeder. Bu harita bilgisi, görsel verileri kameradan beyine iletmek için kullanılır. Sorun, gözün içinde yer alan elektroniklerin çok ısındığı durumlarda yani kayıt sırasında çok fazla veri üretmesidir.

Yapay retina ekibinin bir parçası olan bilim adamı EJ Chichilnisky, yapay retinayı inşa etmek için gerekli olan çiplerin, arayüzle birlikte çalışırken insan dokusunu “temelde kızarttığını” söylüyor.

Veri Miktarını Sıkıştırmanın Bir Yolu Bulundu

Yapay Retina

Ancak ekip, nöronların yarattığı devasa görsel veri miktarını önemli ölçüde sıkıştırarak bu sorunu çözmenin bir yolunu buldu. Ekip, aynı düzeyde görsel anlayışı daha az veri kullanarak elde etmenin yeni bir yolunu keşfetti. Ekip, hangi sinyal örneklerinin önemli olduğunu ve hangilerinin göz ardı edilebileceğini anlayarak, ekibin işlenmesi gereken verileri azaltabileceğini söylüyor.

Ekip, yönteminin daha seçici hale geldiğini ve yalnızca benzersiz veri artışlarını sayısallaştırarak gürültü ve temel sinyalleri göz ardı ettiğini söylüyor.

Testlerde, araştırmacılar verimli veri toplama yaklaşımlarının hücrelerin sadece %5'ini özlediğini, ancak elde edilen sonuçların verileri 40 kat azalttığını söylüyor. Bunun, göz veya diğer beyin-makine arayüzlerinde işe yarayabilecek verimli ve soğuk çalışan implante edilebilir yongalara atılan ilk adım olduğuna inanıyorlar.

Araştırma geliştikçe bizde takip ediyor olacağız.

Yorumlar (0 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder