İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

Kırmızı Şarap Depresyonu İyileştirebilir Ancak Fazla İçilmesi Riskli Olabilir - bannygo.com

Kırmızı Şarap Depresyonu İyileştirebilir Ancak Fazla İçilmesi Riskli Olabilir

Abone Ol Google News Logo
Ella Switiz
628204 kişi okudu
4.5 9

Herkesin hayatının bir döneminde yaşadığı kronik sorunlar olabilir ve bunlar Depresyona sebebiyet verebilir. Bilim adamları kırmızı şarabın içerdiği madde ile bu sorunların çözümüne yardımcı olacağını fakat abartma halinde belirli riskleri olabileceğini de söylüyor.

Öncelikle Türkiye’de alkol tüketiminin belirli illerde yasak olarak görüldüğü ve gizli bir şekilde kullanıldığını tahmin ediyorsunuzdur. Tabi ki babalarımızın ve diğer bazı büyüklerimizin eğlenceli dönemlerde bunu ulusal içkimiz olan rakı ile süslendirdiğine de şahit olmuşsunuzdur. Ya da Kadıköy sokaklarında ellerinde bira şişeleriyle yürüyen gençlere hiçbir tepki gelmediğini de. Biz bu alkol kullanımının ahlaki boyutu dışında bilimsel boyutunu ele alacağız.

Hayatın belirli dönemlerinde oldukça karmaşık hale gelen stres, aşk acısı, anne baba vefatı ve benzeri durumlarda uzun süreli çözüme ulaşmayan bu stres hali finalde depresyonik bir hal alır.

Ve depresyon girmek isteyeceğiniz basit bir ruh hali değildir.

Depresyon

İnsanlar bu ruh hallerinde kendilerine zarar vermeyi düşünmekle birlikte sürekli bir üzüntü halinde olurlar. Bazı dönemlerde sevgilinizin sizi terk etmesi, çok yüksek beklediğiniz bir sınavdan kötü bir not almanız yada girmeyi çok istediğini bir şirketin sizi reddetmesi gibi durumlar ile karşılaştığınızda hayal kırıklığına uğrayabilir ve depresyona doğru adım atarsınız.

Eğer bu ruh halinden hızlı bir şekilde kurtulmayı hedefliyorsanız, bilim adamları kırmızı şarabın içerdiği Resveratrol maddesi ile buna yardımcı olabileceğini söylüyor.

Üzüm

Peki bu nasıl oluyor?

Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca yapılan bir çok çalışma, üzüm derisinde bulunan ve bir fenol türev olan Resveratrol ile diğer olası sağlık yararları arasında depresyondaki azalma arasında da bir bağlantı bulmuştur. Bu çalışma grubu arasında yapılan en son çalışma, araştırmacıların Resveratrol’ün depresyon ve endişe deneyimlerini nasıl etkilediğini belirledikleri Buffalo Üniversitesi’nden geliyor.

Bu yararlı etkinin adı fosfodiesteraz 4 (PDE4) adı verilen bir enzimin bloke edilmesi olarak tanımlanıyor.

Resveratrol ve depresyon

Kırmızı şarap ver depresyon

Fosfodiesteraz 4, vücudun yaşamın çeşitli stresörlerine tepkisini düzenleyen bir stres hormonu olan kortikosterondan etkilenir. Yararlı yönleri olsa da, kronik stres yaşayan biri, beyninde dolaşan bu hormonun çok fazla olmasından stres ve sıklıkla endişe sonunda da depresyon dönemine girer.

Buna karşı koymak için bir dizi antidepresan ve anti-anksiyete ilacı mevcuttur ancak yapılan testlerde hastaların üçte birinde bu ilaç etki göstermemektedir. Bu iki yaygın zihinsel bozukluğun nedenini çözmeye odaklanan çok sayıda araştırma var, ancak düşük yan etkilere sahip geniş çapta etkili bir tedavi henüz bulunamamıştır.

Cevap olan resveratrol olayı yalan da olabilir fakat bu bileşiğin çok fazla kortikosteron olduğunda artan PDE4 seviyesini kontrol edebileceği savunuldu. PDE4 ilk olarak farelerde denendi ve bazı depresyon belirtileri gösteren aynı zamanda davranışlarında bozukluklar olduğu bilinen farelerde vücutta bulunan siklik adenozin monofosfatı tetiklediği ve beyinde fiziksel bazı iyileştirmeler olduğu tespit edildi.

Depresyonlu adam ve kırmızı şarap

Kırmızı şarap tek cevap değil

Resveratrol, öncelikle üzümlerin içinde bulunduğundan, bileşik kırmızı şarabın içinde nispeten daha yüksek miktarlarda bulunabilir. Çalışma, resveratrol tüketiminin PDE4’ü etkisiz kıldığını ve kronik stres yaşayan bireylere yardımcı olduğunu göstermektedir.

Ancak düzenli olarak kırmızı şarap tüketmek tabi ki cevap değildir.

Kırmızı şarap bilindiği üzere, alkol içerir ve alkol, birinin resveratrol’den alacağı yararları telafi edebilecek risklerle birlikte gelir. Bu şu demek; Bağımlılık riskiyle başlayan ve özellikle rahatlamak için içtiğiniz kırmızı şarap, depresif ve endişelerinizi geçici olarak çözmeye yardımcı olsa da, uzun zamanlı tüketimde çeşitli sağlık riskleri doğuracaktır.

Karaciğer, pankreas ve kalp üzerinde potansiyel olumsuz etkileri olan alkol, beyinde de derin bir etkiye sahiptir. Sık sık alkol tüketmek, acı çekenlerde depresyon ve kaygıyı, bağımlılığın oluşması durumunda çözülmesi zorlaşan bir sorun haline de getirebilir.

Kırmızı şarap içmek yerine, kızılcık, kakao, yer fıstığı, antep fıstığı ve dark çikolata gibi fenol içeren diğer yiyeceklerin yanı sıra kırmızı şarabın yapıldığı üzümleri de yiyerek resveratrol tüketilebilir.

Fenol içeren besinler

Resveratrol ayrıca reçetesiz olarak satılan bir ilaçtır. Ancak bu şekilde tüketilmesinin aynı sağlık yararları sağlayıp sağlamayacağı belli değildir. Fenölü tamamlayıcı olarak tüketmeden önce aile doktorlarına (hekimlerine) danışmanızda fayda var.

Yorumlar (4 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder
Tüm Yorumlar
  • Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi - 5 yıl önce

    Günah şeyler bunlar ülkemizdeki haberleri yayınlayın bırakın yurtdışında ki bilim adamlarının bulduğu şarabı

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi - 5 yıl önce

    Her halükarda içmemekte fayda var sağlığa katkısı olsa da kullanılmaması taraftarıyım. Ülkemizde zaten yasak bi sebebi olmalı öyle düşünün

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Profil Resmi
    mia.khalifa - 5 yıl önce

    Son güncelleme bu mu kesin bilgi mi şarap içebilir miyiz?

    0 Yanıtla
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Profil Resmi
    ismoloji - 5 yıl önce

    @mia.khalifa aynen takıl kanka, günde bir litre içebilirsin sağlam gelir sağlığa sjasdasd

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla