Neden bu aramanın trende girdiği ile ilgili inanın bir cevabım yok fakat tahmin yürütecek olursak, artan ekonomik sıkıntıların verdiği bıkkınlık ile ve elde avuçta tutulan paranın değerinin arttığını da göz önünde bulundurursak, bence insanlar artık 5 liraya bile çok daha anlamlı bakıyorlar. Ve bu anlamlı bakışlardan sonra arka yüzündeki kişilerin isimleri görüp kim olduklarını araştırıyor.
Büyük ihtimalle bu yüzden bu arama trende girmiş, neyse biz konumuza dönüyor olalım.
Kâğıt paraların arka yüzeyindeki kişiler kimlerdir?
Bazı insanlar dünyada sayılıdır, Ordinaryüs Profesör Doktor Aydın Sayılı da bu kişilerden biri, çünkü Sayılı, Bilim Tarihi doktorasını dünya üzerinde ilk bitiren insan olma ünvanını taşıyor.
Lise zamanlarında bile o kadar çalışkan ve zekiydi ki, bu durum, döneme ait Milli Eğitim Bakan’ının bile ilgisini çekmiş ve Aydın Sayılı’ya destek vermişlerdi. İlk olarak yurtdışında yer alan imtihanlarda dereceye girmeyi başardı. Ardından Harvard Üniversitesini kazandı ve burada Bilim Tarihi bölümünden ilk kez doktora mezunu oldu.
Matematikle ilgilenen herkesin yakından tanıdığı bir isim o, Cahit Arf.
O kadar ilgiliydi ki matematik konularına bu bilim dalında kendi terimlerini bile yarattı, Arf Halkaları, Arf Sabiti ve Arf Kapanışları gibi terimlerin babası rolündedir. Göttinden Üniversitesi’nde doktorasını tamamlayan Arf, TÜBİTAK kurulunun da ilk bilim başkanı olma ünvanını taşıyor.
Mimar denilince akıllara gelen ilk isim olan Mimar Sinan kadar olmasa da, Dünya çapında bir mimardı Ahmed Kemaleddin.
Yeni ismiyle İstanbul Teknik Üniversitesi dediğimiz fakat bilinen eski adıyla, Hendese-i Mülkiye Mektebi’nden mezun oldu. Bilinen önemli eserlerinden bazıları şunlardır;
Mimar Kemaleddin aynı zamanda 1. Milli Mimarlık Akımının da en önemli temsilci olarak biliniyor.
Tam adıyla Fatma Aliye Topuz olarak bildiğimiz fakat tanınan adıyla Fatma Aliye Hanım, Türkiye’nin ilk kadın romancısı olma ünvanını taşıyor. Önemli romanları arasında şunlar bulunmaktadır.
Önemli romanlarından Hayal ve Hakikat romanını Ahmet Mithat Efendi ile birlikte yazmıştır.
Gerçek adı Buhurizade Mustafa olan fakat o dönem çiçekçilik ve meyvecilikle uğraşan kişilere Itrî lakabı takıldığından Buhurizade Mustafa da bu lakabı sahiplenen bir ünlü Türk bestekar.
Itrî’nin ne yazık ki ünlü bazı küçük eserleri günümüze kadar gelmeyi başaramadı, fakat dönemin dini musikisinde önemli eserleri olan büyük bir bestekar kendisi olma ünvanını da taşıyor.
Bilinen eserleri arasında;
Bu eserler hala bütün İslam Dünyasında popüler olarak kabul ediliyor.
Türk Tasavvuf tarihinin en önemli isimlerinden birisi Yunus Emre aslında Şiiri desek galiba daha doğru olacak. Yunus Emre hakkında maalesef çok az şey biliniyor. Ancak hayatını “Erenler” makamına ulaşmak için adadığını biliyoruz.
En önemli eserleri arasında Divan ve Risaletü'n Nushiye adlı iki harika eser bulunuyor. Risaletü'n Nushiye eserinin yazıldığı tarih tam olarak bilinmese de 1307 yılında olduğu tahmin ediliyor.
Yorumlar (0 )