Manzarada veya güzel bir ada hayatının içindesiniz diyelim Fotoğraf çekerken izleyiciyi de yanınıza almalısınız Fotoğrafınıza derinlik efekti vermek çok önemli bir özellik olacaktır. Kaliteli bir görüntü çekebilmek adına geniş açılı bir mercek ön ve arka planı daha net tutmak amacı ile ufak bir f/16 diyafram aralığı kullanabilirsiniz. Bir İnsanı fotoğrafınızın ön planına yerleştirmek yada bir cismi yerleştirmek hiç fark etmez oran hissiyatı vermenize yardımcı olabilir, böylece mesafenin uzaklığı fotoğrafınıza yansımış olur, her fotoğrafta olduğu gibi Tripod kullanmanızı öneririm daha kaliteli veriler alacaksınız.
Sıradan makineler aslında fotoğrafçılıkta daha iyidir diyebiliriz kafa karıştırıcı derece karmaşık cihazlarla basit makinelerin arasında çok bir fark yok ve işinizi daha kolay yapmanıza yardımcı olur bu basit fotoğraf makineleri, nötr desenler ve sıradan arka planlar seçmeye özen göstermelisiniz, bu sebepten dolayı modeli, mankeni veya cismi resmin odak noktasına almanız önem arz eder bu daha kaliteli düzgün resimler çekmenize yardımcı olur.
Flash kapalı alanlarda çok parlak ve sert görünme ihtimali olan bir özellik, hiç flash kullanmayın demiyorum ama kullanmadan daha etkili ve kaliteli resimler çekebilirsiniz, ISO ayarını yükseltmek güzel bir fikir olabilir 900-1500 arası uygun gibidir bu özellik anlık hızı arttıracaktır, geniş açılı bir çekim yapmak güzel sonuç verecektir çünkü cihaz daha fazla ışığı muhafaza edebilir ve arka plan'ınızda tatlı, hafif bir bulanıklık oluşturacaktır her zaman söylerim görüntü sabitleyici, tripod her zaman kullanmaya çalışın illa ben flash kullanacağım diyorsanız oynar flashlar tercih etmenizi öneririm bu görüntüyü yayacaktır.
Gün ışığında veya çok ışıklı bir ortamda çekim yapacaksanız eğer güneşi avantaj haline getirmeniz gerekebilir bunu yapmalısın yaparsanız müthiş resimler elde edersiniz, böylece arka planla cismi birbirinden ayırabilir daha anlaşılır ve fotoğrafa bir hikaye katmış havası verebilirsiniz. Işığı yansıtmak için reflektör veya beyaz kart kullanabilirsiniz müthiş resimler ve görüntüler alacaksınız bunu şimdiden söyleyebilirim sizi şaşırtacak eminim.
Fotoğrafın büyük bir kısmını bu önemli özellik taşıyor bana kalırsa %50 den fazla önemli bir konu, neden bu konuya değindiğimi açıklamak isterim İnternette veya sosyal medyada bir animasyonda izlediğiniz görüntüleri aklınıza getirin. Fotoğraflarınızı kesmeyin şurası iyi değil kesiyim dememeye çalışın derim. İyi Fotoğraf her zaman iyidir, kendinizi çekip başka bir şeyin görünmesine neden engel oluyorsunuz bu çok yanlış bir düşünce kendinizi resmin akışına bırakın ve doğanın size eşlik etmesine engel olmayın.
Evet hanımlar beyler geldik kuru fasulyenin faydalarına ISO fotoğrafta yeri çok önemlidir bu özellik her makinede olmasa da çoğunda bulunur ama kalite farkı da yoktur değil illaki olacaktır ne kadar ekmek o kadar köfte derler zaten, ISO ayarı kameranın ışığa hassasiyetini ve resmin inceliğini ayarlar diyebiliriz eğer mekan karanlık ise ISO değerini yükseltmekte fayda var yoksa güzel bir içerik alamayabilirsiniz. 500 ile 3100 arası bir değer kabul edilebilir. Güneşli ortamlarda ışık zaten fazla olduğu için ISO değerini otomatik olarak ayarlayabilirsiniz.
Bu özellik aslında çok fazla kullanılan ve acaba nasıl yapılıyor dediğimiz bir efekt türü, hareket halindeki bir nesneyi yakalamak için uygun bir format diyebiliriz. Kaydırma tekniğini uygulamak için düşük dereceli enstantane hızı kullanmanız gerekir ve daha sonra odak noktasını tutarak deklanşöre basılı tutun tabiî ki de bu anlattığım teknikler için Tripod kullanmayı unutmayın.
Lensiniz için filtre alacaksanız eğer polarize olması daha faydalı olacaktır. Dairesel filtreler daha çok tercih edilir çünkü otomatik pozlama özelliğinden faydalanmanıza olanak tanır, yansımaları azaltmak demek netlik demektir ve bu hazineden faydalanmanızı isterim, sadece yansıma değil renkleri de daha düzgün bir şekilde gösterir ve merceğinizi korur.
İyi bir Fotoğraf çekmek için cihazları iyi kullanmalısınız yani araba sürmek için önce arabayı sürmeyi öğrenirsiniz ve daha sonra uzman bir şoför olursunuz fotoğraf makineleri'de böyledir elinize aldığınızda hemen çok iyi fotoğraflar çekemeyebilirsiniz, bu önemli yazıda hakim olmanız gereken 3 önemli ayarı anlatmaya çalışacağım Işık aralığı,shutter sayısı, hız ve ıso ayarıdır. bu ayarlar birbirlerine orantılı olarak bağlıdır. Aralarındaki farkları bol bol fotoğraf çekerek anlayabilirsiniz, bu anlatmış olduğum konu çok önemli bir ayar aslında değişik modlar seçerseniz bu ayarları değiştirirsiniz ve fotoğrafınız çok kötü çıkabilir. Diyafram ve deklanşör seçenekli modların ayarlarını iyi öğrenirseniz hem manüel modu hemde diğer modları daha iyi kavrarsınız çünkü manüel resim çekmek her zaman daha iyi bir fikirdir.
Kamera sarsıntısı ve bulanıklığı fotoğrafçıların en sevmediği ve şikayet ettiği bir gerçektir. Hakikatten sinir bozucu olabilen bu durumlar için Makineyi doğru tutmak çok önemlidir, bir elinizle lensi diğer elinizle kamerayı sarmalısınız ve cihazı kendinize yakın tutmalısınız uygun enstantane kullanmaya özen gösterin deklanşör hızı düşükse kameranın bir titremesi sonucu görüntünün bozulmasına yol açabilir bu sorunu aşmak için odak uzaklığı derecesinden daha yavaş bir enstantane hızında çekim yapmak olabilir ve sürekli söylediğim bir özellik ise tripod ve monopod kullanmaya özen gösterin, akıllı telefonlarda bile selfie çubuğu ile çok daha net çekimler yapılıyor.
Dilerseniz Sosyal medya'yı daha iyi kullanma amacı ile ''İnstagramda daha fazla beğeni almak için 5 ipucu'' isimli makalemizi okuyabilirsiniz.
Yorumlar (2 )
Tüm Yorumlar
yazdığınız şeyler işe yarar ve faydalı bilgiler güzel fotoğraf çekmek herkesin yapacağı bir iş değil. uzmanlık istiyor
Kesinlikle kullanılması gereken bazı teknikler var, ama çokta bilinmeyen püf noktalar değil gibi bilemedim.