İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

Aralıklı Oruç Egzersizi Motivasyonunu Önemli Ölçüde Artırabilir - bannygo.com

Aralıklı Oruç Egzersizi Motivasyonunu Önemli Ölçüde Artırabilir

Abone Ol Google News Logo
Burcu Başak
599962 kişi okudu
5 1

Diğer potansiyel sağlık yararlarına ek olarak, aralıklı oruç tutmak kişinin egzersiz yapma motivasyonunu artıran hormon değişikliklerine neden olabilir.

Oruç ve enerji artışı

Bulgular, yakın zamanda Journal of Endocrinology Dergisi'nde yayınlanan bir çalışmada, araştırmacıların aralıklı açlığın (genel yemek kısıtlamasının yanı sıra) 'açlık hormonu' ghrelini ve egzersiz motivasyonunu artırma yeteneğini yükselttiğini ayrıntılı olarak açıklamıştır.

İnsanların iştah ve doygunlukta önemli roller oynayan iki hormonu vardır

Ghrelin, 'açlık hormonu' ve leptin, ‘yemekten sonra iştahı ortadan kaldıran hormon’ olarak bilinir.

Ghrelin: yemek yemeden birkaç saat önce kandaki oranını arttırır. Yeme aksiyonu alındıktan bir süre sonra da bu hormonun seviyeleri tekrar normale düşer.

Son araştırmalara göre, yüksek ghrelin seviyeleri iştahın yanı sıra egzersiz motivasyonunu da artırabilir- yiyecek almanın çaba gerektirdiğini düşündüğünüzde oldukça mantıklı olan bir durum.

Geçmişte yapılan araştırmalar, ghrelin ile egzersiz sırasındaki dayanıklılığın artmasına; Bunun ötesinde, birçok kişinin oruç tutarken ya da oruç taklit eden diyet listelerini takip ederken enerji ve geçici uyku sorunları olduğunu bildirmiştir.

Oruç ve enerji artışı

İlk olarak Fareler'de denendi

Araştırmacılar, bu çalışma neticesinde ilk olarak farelere odaklandılar, yalnızca günde iki kez yiyeceğe sınırlı erişim verilen farelerin, çalışan tekerleğe harcanan gönüllü zamanları, yiyeceğe sınırsız erişim verilen farelerden daha fazla olduğunu gösterdi. Her iki fare grubunun nihayetinde aynı miktarda kalori tükettiği gerçeğine rağmen diğerinden çok daha fazla artan aktivite kaydedildi.

Bunun ötesinde, araştırmacılar aynı zamanda sınırsız gıdaya erişimi olan ancak aynı zamanda ghrelin verilen farelerin gönüllü olarak koşu seviyelerini 'önemli ölçüde' arttırdığını da bulmuşlardır. Bulgular, egzersiz motivasyonu ile mücadele eden kişilerin aralıklı oruç tutma veya yiyecek alımlarını günde iki kez kısa bir süre için sınırlandırma yoluyla aktif olma isteklerini artırabileceğini göstermektedir.

Bu durumda yeme alışkanlığınızı belirli günlerde: örneğin haftanın 3 günü oldukça az yiyip diğer 4 günü normal düzeyde tutarsanız, enerjinizin normale oranla daha yüksek seviyeye çıkarabilirsiniz. Bu enerji artışı da hayatınızda yer alan motivasyonu rutinden daha yükseğe çıkarmaya yardımcı olabilir.

Tabii ki bunu denemeden önce doktorunuza danışmakta fayda olacağını unutmayın.

Yorumlar (0 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder