İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

2018'de Dünyanın En Zengin 5 Ülkesi: Katar Fark Atıyor - bannygo.com

2018'de Dünyanın En Zengin 5 Ülkesi: Katar Fark Atıyor

Abone Ol Google News Logo
Ella Switiz
683132 kişi okudu
5 1

Dünyanın en zengin ülkesi, büyük petrol rezervlerinin ekonomik faydalarından yararlanan küçük bir ulus olan Katar. Ülkenin petrol endüstrisi, ihracatının %85'ini ve milli gelirinin %70'ini oluşturuyor. Yalnızca 2,639 milyon nüfusuyla Katar, 2019 yılının ilk çeyreğinde 134,620'ye ulaşması beklenen kişi başına düşen GSYH ile güçlü ekonomik büyümeye sahip.

Dünyanın en zengin 10 ülkesi hangileri? Katar son yıllarda sürekli olarak listenin başında yer aldı. Birçoğumuz için, bu soru neredeyse otomatik olarak ABD ve Çin gibi ekonomik güç noktalarını akla getiriyor. Ulusal serveti ölçmek için gayri safi yurtiçi hasıla (GSYİH) kullanmak için bu geçerli olabilir. Bununla birlikte, büyüklüğün önemli olmadığı da tespit edildi ve milli gelir artık bir ülkenin zengin ya da fakir olup olmadığını sınıflandırmanın güvenilir bir temeli olmadı.

Uzmanlar, her ülkenin satın alma gücü paritesine dayanarak kişi başına düşen GSYİH verisine bakmanın çok daha doğru bir alternatif olduğunu tespit etti. Basitçe söylemek gerekirse, bir ülkenin zenginliği, bir ülkenin nüfusunu hesaba katarak tüm mal ve hizmetlerin toplamı (denizaşırı ülkelerden gelen gelir ve yatırımlar hariç) ile ölçülmelidir. Bu nedenle, bugün dünyanın en zengin ülkesi olmaya devam eden Katar'da, 129.360 ABD doları olan kişi başına düşen GSYİH, ortalama Katar'ın yıllık gelirini temsil ediyor.

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), dünyanın en zengin uluslarının kişi başına GSYİH’larına dayanarak ekonomik performansları hakkında iki yılda bir rapor yayınladığı bilinmektedir. Aynı şekilde, PPP'nin kişi sayısını da raporu için ek bir temel olarak kullanmaktadır. Temel olarak, PPP, enflasyon oranları ve göreceli yaşam maliyeti dikkate alınarak farklı ülkeler arasındaki yaşam koşullarının adil bir karşılaştırmasını yapar.

2018'de Dünyanın En Zengin Ülkeleri

Listenin tamamı şu şekilde.

  • Katar - 134623
  • Makao SAR - 122201
  • Lüksemburg - 108813
  • Singapur - 103717
  • Brunei Sultanlığı - 83777
  • İrlanda - 82439
  • Norveç - 76737
  • Birleşik Arap Emirlikleri - 70474
  • Kuveyt - 67969
  • Hong Kong SAR - 66517

Birçok kurum GSYİH'ları ulusal refahı ölçmek için temel olarak kullanmadan önce, bu uygulama meşhurca güvenilmez olduğunu kanıtladı. Eğer böyle kullanılacaksa, mevcut küresel GSYİH tahmini neredeyse ekonomik süper güçleri zengin ülkelerin ön saflarına koyacaktır.

Çoğu ekonomik ağır tetikçi, yüksek GSYİH'ya sahiptir, ancak geniş nüfuslarından dolayı zengin ülkeler olarak kabul edilmemektedir, dolayısıyla kişi başına düşen gayri safi milli hasıla. Aynı şekilde, kişi başına düşen GSYH hesaplanırken dikkate alınmayan göçmen işçilere de güvenmezler.

Bu yazıda, IMF tarafından yayınlanan ekonomik verilere göre sıralanan, dünyanın en zengin 5 ülkesine bakacağız.

5. Brunei Sultanlığı

5. Brunei Sultanlığı

Bu küçük Güneydoğu Asya ülkesi sadece 400.000 kişi içeriyor. Ama ülkenin küçüklüğünün seni aldatmasına izin verme. Brunei Sultanlığı, son yıllarda sürekli olarak dünyanın en zengin 10 ülkesi listesinde bulunmayı başardı. Kişi başına düşen GSYİH'ye göre 5 puan, 2017 yılına göre yüzde 3,1 artışla 81,612 dolar. Bu güçlü Güneydoğu Asya ekonomisi, GSYİH'nın yarısından fazlasını destekleyen doğal gaz ve petrol üretimine bağlıdır. Bu, yurt dışındaki yatırımlarından elde edilen gelir ve yerel üretim ile daha da güçlendirilir. Ancak Brunei, diğer sektörlere yatırım yaparak ekonomisini çeşitlendirmeye başlıyor. Güçlü ekonomi, hükümetin yiyecek ve barınma sübvansiyonuna ve halkına ücretsiz sağlık hizmeti sunumuna da yansıyor.

4. Singapur

5.612 milyon kişilik bu kozmopolit şehir devleti, Asya’nın en zengin ülkesi ve kişi başına düşen GSYİH’nın 98, 255, 2017’den yüzde 4,4 artması ile listenin dördüncü sırasında yer alıyor. Doğal kaynaklar ve tarım arazileri ile birlikte diğer ülkelerin sadece hayal edebildiği büyük servet biriktirmeyi başardı. Bugün Singapur ekonomisi, başta yabancı yatırımlar ve ticaret olmak üzere büyümeye devam ediyor. En büyük ekonomik sektörleri: bankacılık, gemi yapımı ve elektroniktir.

Dünyanın en pahalı ülkesi olarak bilinen Singapur, yalnızca 2018'in ikinci çeyreğinde ekonomisi yüzde 3,9 oranında büyüdüğü için hala itibarını sürdürüyor. Bunların çoğu, ülkenin liberal ekonomi politikasına ve çok kültürlü ekonomisine bağlanıyor.

3. Lüksemburg

3. Lüksemburg

Bu küçük Avrupa ülkesi görkemli kaleleri, nefis mutfakları ve dünyadaki son Büyük Dükalığı olarak bilinir. Ancak ülke, güçlü ekonomisiyle büyüklüğünden daha fazlasını oluşturur. Lüksemburg, dünyanın en zengin 5 ülkesi listemizde üçüncü sırada yer almaktadır. Ülke, geçen yıla göre yüzde 3,9 oranında artarak 109, 199 dolar olan kişi başına GSYİH bildirdi.

Çeşitli doğal kaynakları, Lüksemburg'un çelik, sanayi ve bankacılık segmentlerinde ekonomik büyümesinin ana gelir kaynağı olarak ana itici gücü olarak görülüyor. Ülkenin 150'den fazla bankası olduğu gerçeği, düşük vergileri nedeniyle dünyanın dört bir yanından bankaları cezbetmektedir. Muhafazakar ekonomik politikalar, inovasyon ve ihmal edilebilir enflasyon oranları için bilinen bir ekonomi politikasıyla ülkenin ekonomik büyümesinde de oldukça güçlü rol oynamıştır.

2. Makao

2. Makao

Bu eski Portekiz kolonisi, 118.099 dolara ulaşan kişi başına düşen GSYİH'da yüzde 7,4'lük bir artış kaydederek kendisini dünyanın en zengin ikinci ülkesi olarak tescilledi. Güçlü ekonomisi, öncelikle turizm ve kumar sektöründen etkilenmekte ve “dünyanın en büyük kumar merkezi” unvanını da kazanan Makao’nun 2006 yılında ziyaretçi girişleri de aynı şekilde artmış, 2018'in ilk altı ayında yüzde 8 artarak 16.81 milyona yükselmiştir. Bu gelir kaynakları tutarlı bir şekilde sağlanmakla birlikte, idari ve imalat sektörlerini geliştirme çabaları da hala devam etmektedir.

1. Katar

1. Katar

Dünya listesindeki en zengin 5 ülkemizden ilk sırada petrol zengini Katar var. Dünyanın geri kalanından daha iyi performans gösteren sağlam ekonomisi, ihracatının yaklaşık yüzde 85'ini ve toplam milli gelirin yüzde 70'ini oluşturan köklü petrol sektörü tarafından desteklenmektedir. Sadece yaklaşık 2.639 milyon nüfusa sahip olan Katar, büyük petrol rezervleri ile kutsanmış küçük bir ülkenin ekonomik faydalarından yararlanmaktadır.

Ülke, son yıllarda, petrol sektöründen fazla gelir elde etti. Bunun yanı sıra, turizm ticareti, çelik ve gübre ihracatının yanı sıra ulusal hazineye de büyük bir katkı sağlıyor. Ancak Katar'ın ekonomisi mükemmel olmaktan biraz uzak çünkü ekonomik motorunu çalıştırmak için hala bir şekilde göçmen emeğine güveniyor. Hükümet, katarlılara herhangi bir vergi koymuyor ve kazancını tam olarak kullanmalarını sağlıyor.

Bir Ülke Zengin veya Zavallı Nasıl Olur?

Daha önce açıkladığım gibi, bir milletin “zenginliği” veya “fakirliği” kişi başına düşen GSYİH'sı ile belirleniyor. Ancak, bu, fakir ülkelerdeki insanların genellikle fakir oldukları anlamına gelmez. Aynı şekilde, fakir insanlar zengin ülkelerde de var. Yoksulluk, ikisi arasında daha acil bir mesele olarak görüldüğü için, çalışmalar yoksulluğun nasıl hafifletileceğine odaklanmaktadır.

Bu sorunun cevabı, bir ülkenin GSYİH'sini arttırmak değil, kişi başına düşen ekonomik çıktının arttırılmasında yatmaktadır. Basitçe söylemek gerekirse, ekonomik büyüme yoksulluğun en aza indirilmesinde kilit faktördür. Ekonomik büyümeyi zorlamak için bir ülkenin sermaye ve emek verimliliğini arttırması gerekir. Buna, yükseltildiğinde ekonomik büyümeyi sağlayan toplam faktör verimliliği denir.

Sonuç olarak TFV, iki faktörden etkilenir: yönetişim ve ticaret, biri ötekinin önünü açıyor.

Ekonomik politikaya ve kapitalizasyona erişim sağlayan hükümet, ticareti artırabilir veya olumsuz etkileyebilir. Düzgün bir şekilde beslendiğinde, ticaret mükemmel bir ekonomik itici güçtür ve bunun tersi de geçerlidir.

Yani, burada kişi başına düşen GSYİH'ya göre sıralanan dünyanın en zengin 5 ülkesi var. Şimdi bu ulusların sahip olduğu servet, bazılarına biraz ezici gelebilir. Ancak bu listeyi ekonomik performansın dışında etkileyen birçok faktörün olduğunu unutmayın.

Tıpkı iş dünyasında olduğu gibi, bu sıralamalar her yıl değişime uğrar. Bunlardan hangisi, dünyanın en zengin şirketleri kontrol etmeye değer olmalı, bu da iş dünyasındaki en büyük parayı kimin aldığını bulmanızı sağlar.

Yorumlar (0 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder