Zaman kavramı yüzyıllar öncesinde bugüne araştırma konusu diyebiliriz, bu zamanın nasıl geçtiğini hesaplamak için çeşitli yollara başvurulmuştur. Zaman kavramı insalığın gelişmesi için çok önemli bir buluştur ve geçmiş terimini ortaya çıkarmıştır teknoloji ve tarih bilimleri bu yönde hızla ilerlemiştir.Saat ilk kez M.Ö 4 bin yılında Mısır'da bulunmuştur, İnsanlığın doğduğu büyüdüğü coğrafya olan orta doğu o zaman teknoloji olarak çok ileride bir konumda bulunuyordu. Hatta ilk ampul bile antik mısırda bulundu diyebiliriz çünkü aydınlatma konusunda ustalardı ve ampule benzer bir gereç bulunuyordu. İlk zaman kavramı güneşe esas alınarak hesaplanmaya çalışılmıştır ve ilk güneş saati icat edilmiştir, fakat geceleri güneş saati çalışmadığından dolayı kum saati ve su saati icat edildi. İnsanlık tarihinin ve teknolojinin gelişmesiyle mekanik saatler gibi çeşitli saatler ortaya çıkmıştır.
Güneşi esas alarak doğuşu ve batışını gözeterek zamanı ölçen saatlerdir.Dikey yerleştirilen bir çubuğun gölgesi, saatlerin bulunduğu kadrana düşer ve gölgenin denk geldiği taraf saati gösterir. Saatin düzgün çalışması için mekanik kısım kuzey yönünü göstermek zorundadır aksi halde doğru sonuçlar vermeyebilir. Güneş hareket ettikçe çubuğun gölgeside yön değiştirmeye başlayan saat türüdür geceleri ve kapalı havalarda kullanılmadığından dolayı başka saatlere geçiş yapılmıştır.
Mekanik saat aslında din adamlarının daha çok kullandığı bir saat türü , papazlar ,Kliseler hatta manastır gibi ibadethanelerde zaman kıssalarını belirtmek amacı ile kullanılıyordu o dönemde saatlerin çan çalarak belirtilmesi gerektiği düşünülüyordu. Bu tarz saatler aslında günümüzdede kullanılıyor fakat eski zamanlarda tam bir saat işlevi görmüyordu.
İçinden aralıklı bir delikten kum geçen zaman kavramı demek gerekiyor, bir cam fanus'un içindeki kum kütlesi belirli bir zaman aralığından bir delikten geçiyor, arada geçen zamanı ölçen bir alet olduğunu söylemek doğru olur. bu saatlerde akış hızı sabit değildi ve toplam süresinin sabitliği tartışma konusu olurken bu durum olumsuz yönde bu saatlerin güvenilirliğini etkilemiştir. Bu saatlerin yanında pudra halinde yumurta kabuğu ve cıva kullanılırdı, kum saati avrupada 8.yüzyılda bir papaz tarafından keşfedildi. 16.yüzyıldan bugüne kadar bu cihazlar zamanı ölçmek yerine bir zamanın başlangıcı ve sonunu belirlemek için kullanılıyordu.
Su saati, suyun düzenli biçimde miktar kıssasının ölçüldüğü bir havzanın içine yada dışarıya ulaşmasına yarayan bir saat türüdür. Güneş saatleri ile beraber en eski zaman ölçüm cihazlarından biridir, M.Ö 15 ve 16. yüzyıllarında kullanıldıkları biliniyor Antik Mısır ve Babil devletleri bu saati yaygın bir şekilde kullandı hatta çıkış coğrafyasının hindistan ve çin olduğuda bazı bilim adamları tarafından dile getiriliyor.
Mum saati'de denilebilir, Petrol ışığının ateşi ile çalışan bir cihaz'dır. Harcanan yağın bölmeli bir kapta izlenmesi ya da mumun gölgesinin, arkadaki cetvel üzerindeki boyuna göre zaman gösteren cihazlardır. Bu saat 520 yılında çinli bir şair You Jiangu'nun eserinde geçiyor. Yaygın olarak uzak doğu bölge ve ülkelerinde kullanılıyordu.
Zaman kavramı pratik bir sonucu olmayan bir buluştur fakat matematik ve fizik alanlarına inanılmaz derece büyük etkiler kazandırmıştır, Zaman göreceli bir kavramdır bu nedenle bu zamanı bir sistem içerisinde değerlendirek insanlar planlamalar ve projeler yaratmıştır.
Zaman Kavramının Oluşmasının İnsanlar Üzerindeki Etkileri
İnsanlar tarih öncesinde zamanı yağan yağmur akan kar havanın soğuması veya ısınmasını bilerek belirtebiliyordu bunun sonucu olarak mevsimler, göç ve hasat zamanlarını bilebiliyorlardı zamanın veya saatin ortaya çıkması bu gelişmeleride pozitif etkilemiştir çünkü hasat zamanını bilmek yetmez bunu bir zaman kavramında işlemek daha çok hasat elde etmenize olanak sağlayabilir buda verimliliği arttıran önemli bir özellik olmuş oldu. Yıllar ve günleri ayıran ilk devlet sümerler olmuştur ve Antik yunan ve roma devleti tarafından iyice geliştirilerek zamana ayak uydurmuştur, antik mısır rahipleri ve din adamlarına göre zaman kavramı enerjinin dönüşüm sürecini ifade eder ve sonsuz tanrıyı ifade eder.
Yorumlar (0 )