İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

Türkiye'nin Akciğeri Kaz Dağlarında Neler Oluyor? Yapılan Açıklamalar Ve Tepkiler - bannygo.com

Türkiye'nin Akciğeri Kaz Dağlarında Neler Oluyor? Yapılan Açıklamalar ve Tepkiler

Abone Ol Google News Logo
Hamza Durmuş
621474 kişi okudu
5 15

Kaz dağları antik yunan felsefesinden günümüze kadar Homeros' un İlyada destanından bugüne kadar birçok eserde geçiyor. Kaz dağlarında yaşanmakta olan çevre tahribatı çevreye duyarlı bir çok kişiyi harekete geçirdi.

 Yaşanan gelişmelerin içinde AKP sözcüsü Ömer Çelik 'Kaz Dağları ya da Türkiye’nin herhangi bir yerindeki çevre meselesiyle ilgili olarak yüksek bir hassasiyete sahibiz.' dedi. Kaz dağlarını korumak amacı ile binlerce insan kaz dağları çevresinde bulunuyor. Olayların ilk başladığı zaman Kaz Dağları’nda yaşamakta olan tahribatla ilgili AKP Çanakkale Milletvekili Bülent Turan bir açıklama yapmıştı ve tepki çekmişti. O Ses Türkiye'den tanıdığımız Şarkıcı Gökhan Özoğuz, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Kaz Dağları hakkında açıklamada bulunan AKP Çanakkale Milletvekili Bülent Turan’a yanıt vermişti.

Kaz Dağları protesto

Kaz Dağları Açıklamasına Gökhan Özoğuz'dan Tepki

Bülent Turan'ın Kaz Dağları'ndaki protestolarla ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada; 'Misafirlerimizin aklına, '2 yıldır ağaç kesilirken eylem yapmadık da kesim bittikten sonra eylem yapıyoruz, bugün eylem yapmanın ağaçlara faydası yok. Peki kime faydası var?’ diye sormak gelmedi mi?” açıklamasını sosyal medya hesabından aktaran Özoğuz, milletvekiline cevaben şunları ifade etti:

'E haberimiz yoktu ki ağaç katliamı olacağından! Bilsek ilk ağaç kesildiğinde korumaya çalışırdık! Kaldı ki bu savunma şekli ne kadar üzücü siz bilmiyor musunuz? Siyanür ile toprağı zelil ederseniz doğayı katledeceğinizi?'

Johnny Depp'in Fan hesabından Kaz Dağları paylaşımı geldi

Oyuncu Johnny Depp'in fan hesabından yapılan paylaşımda, Kaz Dağları ile ilgili konu gündeme geldi ve Türk sosyal medya kullanıcılarını heyecanlandırdı. Sosyal Medya'da Resmi bir hesabı bulunmayan Johnny Depp'in 1,3 milyon takipçili fan hesabı Türkiye'nin gündeminde olan Kaz Dağları'ndaki doğa katliamına duyarsız kalmadı.

Kaz Dağları ile ilgili yapılan paylaşımda şu sözlere yer verildi:

'Türkiye'nin antik zamanlardan birçok hikayeyi ve miti barındıran tarihi dağı Kaz Dağları, Kanadalı bir altın çıkarma şirketi tarafından şimdilerde yok ediliyor.

johnny depp kaz dağları

Konu İle İlgili İlber Ortaylı'da şunları ifade etti.

Prof. Dr. İlber Ortaylı, 'Bakanlığın verdiği rakamlar gülünç, ikna edici değil. Bunları denetleyecek bir muhalefet de memlekette mevcut değil. 13 bin küsur ağaç kesilmiş, 14 bin dikilmişmiş. Ağaç dikilecek yerde maden araması ve çıkarma faaliyeti yapılamaz' dedi. Türkiye sanıldığı kadar gümrah (bereketli, bol kaynaklı) bir ülke değildir. Mesela kıyılarımız mevcut nüfus için son derece yetersizdir. Türk halkının rahat rahat kıyı şeridine çıkıp tatil yapması bile mümkün değilken kıyılarda birtakım sabit binaların, kullanılmayan yapıların bulunması büyük israftır" ifadesini kullandı.

ilber Ortaylı Kaz Dağları

 İlber Ortaylı konu ile ilgili olarak son defa şunları söyledi.

'Bu gerçek benim görüşüm değil, 1980’li yılların başında toplanan konseylerde turizm otoritelerimiz tarafından o zaman Başbakan Turgut Özal’a açıkça ifade edilmiştir. Elimizde adalar yok. Ormanlarımız sınırlıdır. Taşocakları veya çeşitli madenler için kazı yapamayız. Bu gibi zenginliklerin nefes alınacak alanları tahrip etmesi ve zehirlenme getirmesi çok açık.'

BBC'nin Kaz Dağları Paylaşımı

Bataklıkta Boğulan Oğlak Kurtarıldı

Kaz Dağları’nda dün düzenlenen büyük buluşma esnasında vatandaşlar tarafından maden ocağına yakın bir yerde bulunan bataklığın içindeki oğlak tedavi altına alınmıştı. 3 gündür aç ve susuz olduğu belirtilen oğlağın bataklıktaki o hali durumu gözler önüne sermiş durumda, Bataklıktan kurtulduktan hemen sonra veterinerde tedavi altına alınan oğlağa bulunduğu tepeye izafen “Balaban” adı verildi.

Kaz Dağları

Yaklaşık bir yılı aşkın bir süre devam eden ve siyanürle altın arandığı iddia edilen çalışmalarla birlikte Balaban Tepesi'nde yapılacak proje nedeniyle kesilen ağaçlar için sosyal medya ve sanatçılar ayağa kalkmış durumda. Sanatçılardan politikacılara kadar pek çok kesimden tepki geldi. İşte o tepkiler.

1.Instagram'dan yaptığı paylaşımda kesilen ağaçların görüntülerini paylaşan Şahan Gökbakar, 'Yıllarca zehirlerini bu topraklara akıtıp, bütün herkesi kanser edip, bitkileri kurutup, nehirleri kaynak sularını bok edip, hayvanları öldürüp defolup gidecekler Kanadalarına.dedi.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Tabiat ananın gözü yaşlı... Haberi geldi, evlatlarını öldürmüşler..İşte bunlar da Tabiatın Şehitleri... Ustelik kendi vatanı tarafindan Kanadalıya satılmış, umursanmamiş ve katledilmesine göz yumulmuş... Olayı Kanadalı Alamos Gold şirketi yapiyor.. Türkiye'den de iş birlikcileri var...Peki ya şimdi? Ne olacak biliyor musunuz?...Bu toplu mezar kaldırılınca, bir de siyanürle altını işleyecekler.. Yıllarca zehirlerini bu topraklara akıtıp, butun herkesi kanser edip, bitkileri kurutup, nehirleri kaynak sularını bok edip, hayvanlari öldürüp defolup gidecekeler Kanadalarina... Bayrağı ağaç yapraği olan bir ulke ???????? Kanada.Kanada da evinin bahcesindeki ağacı kesemezsin izin almadan... Ama iste sen satarsan kendi ulkenin ???????? tabiatinı o Kanadalı gelir keser senin agacini, verir siyanürü asidi zehiri toprağına... 2010 yilinda baslamis aramaya, agac kesmeye ve toplam 100milyon$ harcamis Kanadali..Cok gelmesin 100 milyon size, 3. Koprumuz 3 Milyar$ onunla kiyaslayın rakamı...Toplamda 4.6Milyar$lik altin bulmuş burada.. Bize ne kadari kalacak peki cikan altinin var mi bilen??? %4ü..yani 180milyon$ yaklasik... Değermi ya... Doların yeşili tutarmi şu agaclarin yesilini... Yazıklar olsun... Bu bolge onlarca selale ve akarsuya ev sahipligi yapan bir yer... Ne pahasına olursa olsun, sonuna kadar, bu katliamı yapan ve buna mani olmayan herkesi lanetliyorum... Elimden gelen ne varsa yapacağım... Neden biliyor musunuz?? Çocuklarım, çocuklariniz ve doğacak çocuklarımız için... #kazdağları #kazdağlarıhepimizin #vatan #aşk not: her paylaştığım tatlı fotoğrafın altına yorum yazan ünlü arkadaşlarım bu acı fotoya da bir el atıverin gari... dost acı söyler...????

Şahan Gökbakar (@sahangokbakar)'in paylaştığı bir gönderi (2 Ağu, 2019, 11:02öö PDT)

2. Tarkan, Instagram hesabından yaptığı paylaşımla yetkilileri göreve çağırdı. 'Rant uğruna feda edilen Hasankeyf’ler, Allianoi’ler, Karadeniz’in dereleri, ormanları. Dikilen çirkin beton yığınları için kesilen binlerce yıllık zeytin ağaçları. Kurutulan göller, kirletilen, zehirlenen denizler, topraklar. Altın için feda edilen güzelim Kaz dağları ormanları.' diye sordu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rant uğruna feda edilen Hasankeyf’ler, Allianoi’ler, Karadeniz’in dereleri, ormanları. Dikilen çirkin beton yığınları için kesilen binlerce yıllık zeytin ağaçları. Kurutulan göller, kirletilen, zehirlenen denizler, topraklar. Altın için feda edilen güzelim Kaz dağları ormanları. Bu ne bitmek bilmeyen bir para ve güç hırsıdır. İnsan ülkesinin doğasını, tarihini, kültürünü rant uğruna bir kalemde nasıl satabilir böyle? Dünyanın neredeyse her yerinde durum aynı. Halkın oylarıyla bulundukları noktaya gelen yetkililer kendilerini o ülkenin sahibi sanıp istediklerini yapma hakkını kendilerinde nasıl buluyorlar? Vatandaş kendi toprağını, doğasını savunmaya, korumaya kalktığında bir de vatandaşa ayar verip, kafa tutup, tehditler savuruyorlar. Yeter artık. Bi durun, kendinize gelin.Sizlere emanet edilen bu topraklara ve de temsilcisi olduğunuz halkınıza ihanet etmeyin artık. Bi elinizi kalbinize koyun da vicdanınıza kulak verin artık. Rant için bu doğa katliamlarına bir son verin artık. #KazDağlarıHepimizin #kazdaglarınadokunma

Tarkan (@tarkan)'in paylaştığı bir gönderi (5 Ağu, 2019, 11:21öö PDT)

3. Haluk Levent Twitter'dan yaptığı açıklamada 'Bir fikrim var! Çok büyük bir kampanya yapalım ve bu firmanın ödediği parayı geri verip bunları ülkelerine geri gönderelim! Para her zaman bulunur. Ama Kaz dağları tüm bölgenin oksijeni, sağlığı.. Çocuklarımız bizi affetmeyecek! Bir bölgenin nefesi milyonlarca dolarla ölçülemez!.ifadelerini kullandı.

4.Şarkıcı Elif Kaya Kaz Dağları için soyundu, ve olayı böyle gündeme getirdi.

5.Mert Fırat 'Çanakkale halkı yaşamsal önemi olan suyuna sahip çıkmak üzere “Su Nöbeti” başlatmıştır. Kazdağları; florası, faunası, endemik bitkileri ve mitolojik önemiyle dünyanın doğal, kültürel mirasıdır, hep beraber sahip çıkalım.' #KazDağlarıHepimizin #SuNöbeti

6.Ata Demirer Kaz dağları maden arama yeri değil Oksijen alma yeridir! Nimettir! Yaşam pınarıdır! İda ‘dır ,Sarıkız’dır,Olimpos ‘dur!

7.Can Yılmaz Fotoğraf’a bakarsan zaten durum felaket, bu işlere olur veren bir Allahın kulu demez mi ki? “Burası benim vatanım; toprağıma, halkıma, hadi seçmenime bu kötülüğü yapamam” çok yazık. Kanadalı şirket bu operasyonu böyle bir alanda kendi ülkesinde yapabilir mi? #KazdağlarıHepimizin

8.İlber Ortaylı Vatanımıza sahip çıkalım. Kazdağları ilginç bir iklim ve çevredir. Oradaki su kaynaklarını kirletecek, muhteşem ormanlarını yok edecek faaliyetlerin bütün çevreye sirayet edeceği açıktır.

9.Norm Ender 4 milyar dolarlık altının sadece 180 milyon doları memlekette kalacak. İşin vandallık kısmı bir yana, baya ihanet ve enayilik denebilir. Yaşar Kemal'in dediği gibi ''Bu ülkede dört şey olmayacaksın: kadın, çocuk, ağaç, sokak hayvanı.''

10. Tuba Unsal

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Dün gece gözüme uyku girmedi olanları düşünmekten. Düşün ki bir ülkeden bi firma geliyo, “Bizde yasaklar var tek bir ağaç dahi kesemeyiz gelelim senin topraklarında altın arayalım senin ağaçlarını keselim” diyor. Ve bu ağaçlar senin ülkenin nefesi, oksijeni, bereketi... Sen milyonlarca liralık çekler karşılığında buna onay veriyorsun ve katliam başlıyor... Bu soyle bir durum,öz babanın kızını başlık parasıyla birine satması gibi...Bana hissettirdiği tam olarak bu öfke... Artık daha ne başımıza gelmesi lazım sesimizi çıkarabilmemiz için? Ben çocuklarımın yüzüne nasıl bakarım buna karşı çıkmazsam? Sen çocuklarının geleceğini nasıl bu kadar hoyratça paramparça edersin?Hangi yeşil dolar satın alacak nefessiz kaldığında nefesini?Bir saniye gözünü kapat ve düşün! Hadi artık ses çıkar canım kardeşim, bırak belediye konserini, kanalda dizi kapma hırsını bırak...Bi bak sesini çıkaramadığın şey senin sonun olacak... Hadi Kazdağları için ses ver!!!!!! #justintrudeau

Tuba Unsal (@tubaunsal)'in paylaştığı bir gönderi (6 Ağu, 2019, 12:41öö PDT)

 

Yorumlar (6 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder
Tüm Yorumlar
  • Profil Resmi
    erkan - 5 yıl önce

    TRT'de yayınlanan programda utku gibi çocukların sözü kesilse de, bu milletin gözü açıldı.

    0 Yanıtla
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Profil Resmi
    garfield01 - 5 yıl önce

    @erkan sen ne diyon len degisik

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Profil Resmi
    ismoloji - 5 yıl önce

    Bodrumda ağaçların kesilip villa yapılmasına zamanında ses çıkarmayan ünlüler birden birlik olmuş. gezi propagandası yapılıyor yine. Allahım bizi korusun.

    0 Yanıtla
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Profil Resmi
    mia.khalifa - 5 yıl önce

    Elalem bize taşeron muamelesi yapıyor!

    0 Yanıtla
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi - 5 yıl önce

    Sarıyer'de de zamanında on binlerce ağaç kesildi Koç Üniversite yaptı.

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi - 5 yıl önce

    1) Söz konusu yer #KazDağları değil, 40km ötedeki Kirazlı mevki; 2) Bölgede maden arama izni 2001’de verilmiş; 3) Kesilen ağaç sayısı 195bin değil, 13.500 Buna karşılık 14bin fidan dikimi yapılmış; Eylemciler için bonus bilgi: Kaz Dağlarında Tarkan ve İmamoğlu’nun villaları var.

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla