İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

Rusya Ve Türkiye Cumhuriyetin 100.Yılında Uzaya Türk Astronot Gönderecek - bannygo.com

Rusya ve Türkiye Cumhuriyetin 100.Yılında Uzaya Türk Astronot Gönderecek

Abone Ol Google News Logo
Hamza Durmuş
611757 kişi okudu
5 1

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün Rusya'ya giderek Maks-2019 Uzay ve Havacılık Fuarını ziyaret etti, Aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a Rusya cephesinden olağanüstü heyecan verici bir teklif geldi. NASA’nın ezeli rakibi olan Rus Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) başkanı Dmitriy Rogozin, 2023 yılında Cumhuriyetin 100.yılını kutlamak maksadı ile uzay istasyonuna Türk astronot gönderme teklifinde bulundu. Aldığımız bilgilere göre Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan ise teklifi kabul etti.

putin erdoğan

Putin Aynı Zamanda Erdoğan'a Vologda Dondurması İkram Etti.

Soğuk Savaş dönemiyle başlamış olan çetin uzay rekabetinde ABD’yi temsilen NASA ve SSCB’yi temsil eden ise Roscosmos’un kıyasıya zirveye geçme yarışına tüm dünya seneler önceden şahit olmuştu. Uzaya çıkan ilk insan olmak, Dünya yörüngesine fırlatılan ilk uydu, Ay’a gönderilmiş olan ilk araç gibi önemli başarıları NASA’dan daha önce aslında Ruslar Gerçekleştirmişti.Ruslar her zaman NASA'dan bir adım önce idi, lakin 1969'da Neil Armstrong'un aya çıkışına kadar, ABD'li bir genç olması sebebi ile seçilen Neil Armstrong aya çıkarak ABD'yi Ruslara karşı bir adım öne geçirdi. Soğuk Savaş dönemi sona erince anlaşan iki uzay devi NASA ve Roscosmos, Fransa, Almanya, Japonya gibi ülkelerinde de katılımıyla dünya yörüngesine Uluslararası Uzay İstasyonu’nu inşa etmişti. Projenin başında NASA olsa da orada her koşulda tüm ortak ülkelerin uzay görevlileri ve astronotları bulunmakta.

Bu zamana kadar herhangi bir Türk uzay görevlisi veya astronot'u, Uluslararası Uzay İstasyonu’na çıkamadı. ilk önemli adım, dün gerçekleşen Erdoğan - Putin görüşmesinde ele alındı.

türk astronot

Rus Uzay Ajansı (Roscosmos')un Başkanı Dmitry Rogozin, teklifi götürmek için Rusya’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Uzaya Türk astronot göndermeyi teklif etti. Hatta Rogozin görev için tarih de verdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. kuruluş yıldönümünün kutlanacağı 2023 yılı içinde bir Türk Astronot'u uzaya göndermek için hazır olduklarını söyledi. Teklifi kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu değerli işinize katılmaya hazırız. Bir kez daha, tüm halkım adına teşekkürlerimi iletmek istiyorum. Yapılan iş için çok teşekkür ederim" açıklamasında bulundu. 

Roscosmos

roscosmos ve nasa

Roscosmos nedir veya Roscosmos ne zaman kuruldu gibi sorulara şimdiden cevap hazırlamış bulunuyoruz. Sovyetlerin uzay hedefleri üzerine çalışmalarda bulunan kurum ve birimlerin bir araya gelmesiyle Ulus Devlet olan Rusya için 1992 yılında kurulan Roscosmos, 2015’ten bu yana Rusya Federal Uzay Ajansı adıyla biliniyor. Ajansın bünyesinde yetişen kozmonotlar yani astronotlar, çeşitli uzay projelerine ve görevlerine katılmakta. (Kozmonot, astronot ile aynı anlama geliyor.)

3,37 milyar dolarlık bir bütçeye sahip olan kurum, yakın zamanda geliştirilen Soyuz roketleriyle kozmonotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na başarılı bir şekilde ulaştırmıştı.

Uluslararası Uzay İstasyonu

Uluslararası Uzay İstasyonu

Uluslararası Uzay İstasyonu, 1998 yılından bu zamana yakın Dünya yörüngesinde inşa edilen bir uzay istasyonudur. Her geçen gün büyümeye devam eden istasyonun farklı birimlerinde, pek çok ülkeden bilim insanı araştırmalarını sürdürüyor. Bu bilim insanları aynı zamanda birer uzay görevlisi olmakla beraber, belirli periyotlarla istasyonda yaşam sürmektedirler.

Astronot Yetiştirmek

Astronot veya kozmonot yetiştirmek

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü yaptığı açıklamada hedeflerinin ilk olarak Astronot gönderip ardından uzay ajansı kurma olduğunu açıkladı. “Astronot yetiştirme ile ilgili uzman olan ülkelerden bilgi aldık. Mesela Japonya’da bir astronot yetiştirmenin maliyeti 25 milyon dolar olduğunu öğrendik. Başlangıçtan itibaren eğitim vererek uzay adamı yetiştiriyorlar. Geçmişte Suriye, Rusya ile işbirliği yaparak bir astronotun yetiştirilmesini gerçekleştirdi. Suriyeli astronot da Rus ekiple beraber uzaya gitmişti. Japonya ile bu konuyu görüştük. Diğer alternatif ülkelerle de bunu konuşacağız. ” 2023 yılında uzaya gönderilecek olan Türk Astronot hepimizin merakla beklediği bir an olacaktır. Bu Olay Atatürk'den bugüne gelen ulusumuzun en derin başarısı olabilir.

Yorumlar (0 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder