Mehmet Emin Birpınar, ilk olarak zorunlu depozito uygulamasının en erken 2021’de başlayacağını belirterek, “bununla birlikte birçok dış atık problemini çözmüş olacağız” dedi.
Hedefinin, yıllık yaklaşık 40-50 milyar içecek ambalajının en az yarısını geri dönüştürmek olduğunu söyleyen Birpınar, projenin İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) NOVA Teknoloji Transfer Ofisi ile ortak olarak yürütüldüğünü de iletti.
Mehmet Emin Birpınar, yaptığı bir başka konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın bünyesinde yürütülen ve Sıfır Atık Projesi kapsamında uygulamaya giren poşetlerin ücretli olmasından sonra Türkiye genelinde plastik poşet kullanımının ciddi derecede azaldığını belirtti.
Bununla birlikte Manav reyonlarında ki plastik poşetlerin bundan etkilenerek ciddi bir artış gösterdiğini iletti. Ancak yakın zamanda bunu da kese kağıdı uygulamasına geçerek çözeceklerini belirtti.
Geçtiğimiz 20 yıl içerisinde Atık miktarının 32 milyon seviyesine ulaştığını söyleyen Birpınar, atık seviyesinin oldukça arttığını fakat 2000’li yılların başında %1 seviyesinde olan geri dönüşüm oranlarının şuanda %13 seviyesine ulaştığını da önemli belirtti.
Tüdis, projesinin tüm dünyada gözle görülür bir etki yaratmak için ortaya koyulduğunu ve geri dönüşüm oranlarının arttırılmasını istediği için üretildiğini anlatarak, “Sonuçları iyi olacak, Belki pilot bir il bile seçebiliriz, yada en azından bir ilçe fakat bunu başlatacağız. Türkiye’de bir pet şişeye 10 kuruş depozito alırsanız, insanlar onu öder sonra da şişeyi geri dönüşüm makinelerinden birine atarak parasını geri alır dedi. Fakat biz bunu biraz daha mobiliteye çevirerek para yerine ücretsiz ulaşım gibi haklar vereceğiz.” Dedi.
Yorumlar (0 )