İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

Poşetlerin Ücretli Olmasından Sonra - Ücretli Pet Şişe Uygulaması Da Yolda - bannygo.com

Poşetlerin Ücretli Olmasından Sonra - Ücretli Pet Şişe Uygulaması da yolda

Abone Ol Google News Logo
Ella Switiz
613973 kişi okudu
5 1

Ücretli poşet uygulamasından sonra, ücretli (depozitolu) pet şişe uygulaması geliyor desek ne dersiniz?  Çevre ve şehircilik bakan yardımcısı Mehmet Emin Birpınar konuyla ilgili bazı açıklamalar yaptı.

Mehmet Emin Birpınar, ilk olarak zorunlu depozito uygulamasının en erken 2021’de başlayacağını belirterek, “bununla birlikte birçok dış atık problemini çözmüş olacağız” dedi.

Hedefinin, yıllık yaklaşık 40-50 milyar içecek ambalajının en az yarısını geri dönüştürmek olduğunu söyleyen Birpınar, projenin İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) NOVA Teknoloji Transfer Ofisi ile ortak olarak yürütüldüğünü de iletti.

Atık Plastik Toplama

Türkiye Depozito İade Sistemi Projesi (TÜDİS)

Mehmet Emin Birpınar, yaptığı bir başka konuşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın bünyesinde yürütülen ve Sıfır Atık Projesi kapsamında uygulamaya giren poşetlerin ücretli olmasından sonra Türkiye genelinde plastik poşet kullanımının ciddi derecede azaldığını belirtti.

Ücretli plastik poşet uygulaması

Bununla birlikte Manav reyonlarında ki plastik poşetlerin bundan etkilenerek ciddi bir artış gösterdiğini iletti. Ancak yakın zamanda bunu da kese kağıdı uygulamasına geçerek çözeceklerini belirtti.

Geçtiğimiz 20 yıl içerisinde Atık miktarının 32 milyon seviyesine ulaştığını söyleyen Birpınar, atık seviyesinin oldukça arttığını fakat 2000’li yılların başında %1 seviyesinde olan geri dönüşüm oranlarının şuanda %13 seviyesine ulaştığını da önemli belirtti.

Atık Plastik Toplama

Tüdis, projesinin tüm dünyada gözle görülür bir etki yaratmak için ortaya koyulduğunu ve geri dönüşüm oranlarının arttırılmasını istediği için üretildiğini anlatarak, “Sonuçları iyi olacak, Belki pilot bir il bile seçebiliriz, yada en azından bir ilçe fakat bunu başlatacağız. Türkiye’de bir pet şişeye 10 kuruş depozito alırsanız, insanlar onu öder sonra da şişeyi geri dönüşüm makinelerinden birine atarak parasını geri alır dedi. Fakat biz bunu biraz daha mobiliteye çevirerek para yerine ücretsiz ulaşım gibi haklar vereceğiz.” Dedi.

Yorumlar (0 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder