İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

NASA, ISS'yi Turistlere Açıyor - Fakat Endişelenmeyin, Zaten Ödeyemezsiniz - bannygo.com

NASA, ISS'yi Turistlere Açıyor - Fakat Endişelenmeyin, Zaten Ödeyemezsiniz

Abone Ol Google News Logo
Zafer Ogün Sefer
690647 kişi okudu
5 5

Gelecek yılın başlarında başlayacak olan Proje ile birlikte NASA, Uluslararası Uzay İstasyonu’nu uzay turistleri ve diğer iş girişimlerine açık hale getirmeyi planlıyor.

Kulağa oldukça heyecan verici geliyor değil mi? hatta hepimizin içinde küçük bir merak uyandırıyor, Uzaya gitmek nasıl olurdu? O koskoca evreni canlı izlemek yada dünyaya uzaydan bir bakış atmak, Ancak ilgili maliyetler çoğumuzun karşılayabileceğinin oldukça ötesinde rakamlar içeriyor. Bu yüzden sağlam bir iş adamı bu ürünü alıp halka yönelik bir gösterim yapmadığı sürece bizim için hayat hala aynı şekilde monoton devam edecek gibi görünüyor.

NASA, şu an da ISS’ye tam olarak sahip olmadığından bağımsız olarak astronotları yörüngeye teslim edebilecek bir uzay kurumu değil. Ancak bu uzay istasyonunu ticari sektöre açmasını ne yazık ki engellemiyor. Bugün erken saatlerde yapılan bir duyuruya göre, NASA’nın Finans Direktörü Jeff DeWit, uzay ajansının, uzay istasyonunu, Yahoo News’in söylediği şekilde “Daha önce hiç yapmadığımız gibi” ticari girişimler ve özel astronotlar için kullanılabilir hale getirildiğini söyledi.

NASA, ISS'yi Turistlere Açıyor

Birçok şirket zaten ISS’yi ticari araştırma ve geliştirme yapmak için kullanıyordu. Ancak yeni geliştirme ile birlikte NASA’nın uzay turizmini ve buna ilişkin diğer faaliyetleri geliştirmek istediği çok açık. Nitekim cumartesi günü yapılan NASA’nın bir basın bülteninde de benzer açıklamalar yapıldı ve amaçlarının uzay kapsamını geliştirmek olduğu söylendi.

NASA, özel ISS uçuşlarının 2020 gibi erken bir sürede başlayacağını ve görevlerin 30 güne kadar süreceğini söyledi. Bununla birlikte, Hotel ISS’de kalmak, New York Times’ın söylediği gibi gecelik 35.000 ABD doları tutarında bir fatura almak herkesin isteyeceği türden bir şey olmasa gerek. NASA bu tutarın kendileri açısından kazanç odaklı iyi bir kar olmadığını belirterek sadece erişim için kullanılan malzemelerin 22.500 dolar tuttuğunu su, oksijen ve tuvalet kullanımı gibi şeylerin ek maliyetler ile birlikte 11.250 dolar maliyetinin olduğunu ve veri bağlantısı kullanımı için Gigabayt başına 50 dolar şeklinde ücretlendirme yapıldığında kendilerinin neredeyse hiçbir kazanç sağlamadığını iletti.

Gigabayt başına 50 dolar şu anki internet paketlerine göre yüksek gelmiş olabilir, ancak uzayda bir yerlerde arkadaşlarınıza bir selfie göndermek çok hoş olurdu değil mi? Tabiki NASA direktifleri doğrultusunda. Yoksa ben öyle bi dolaşmaya gidiyorum 10 dakika ya gelirim tarzı serbest bırakılmalar ve özgürlükler mevcut değil maalesef.

NASA, ISS'yi Turistlere Açıyor

Bu masrafların açıklanmasının ardından NASA’ya rekor bir katılım formu geldi. Ve faturalandırma aniden 1 Milyon dolara yükseldi.

NASA’nın 35.000 dolardan 1 Milyon dolara çıkan bilet tutarları ile artık ne kadar kar elde edebileceğini az çok tahmin edebiliriz. Şöyle ki, her kısa süreli kalış dört koltuk içereceğinden, biraz matematikle NASA’nın görev başına yaklaşık 4,2 milyon dolar kazanabileceğini anlayabiliriz.

Bununla birlikte, NASA bunu yılda sadece iki kez yapacak, bu yüzden karları sınırlı olacak. Bunu yapmanın asıl sebebi olan uzay istasyonunun özelleştirilmesi yönünde çalışmak ve NASA’nın şuan gündeminde olan çalışmalardan 2024 Ay görevi için planlamaları daha doğru yönde yapmak şirketin kar amacının çok daha önünde geliyor.

NASA ayrıca diğer uzay şirketlerinin turistleri uzay istasyonuna götürmesine de karışmadığı söyledi. Özel kuruluşların NASA’nın Ticari Ekip Programı kapsamında geliştirilmekte olan ticari bir uçak uçuşu çözümü ile SpaceX ve Boeing gibi şirketler de rezervasyon almaya başlayabilir.

NASA, ISS'yi Turistlere Açıyor

Yine de bu tarz Uzay Şirketleri’nin (SpaceX, NYT, Bigelow, Aerospace) bu olayı NASA kadar hızlı gerçekleştiremeyecekleri oldukça açık. Tabi ki SpaceX’in gelecek yıl böyle bir şey yapmayı planladığını ve bunu kamuya bildirdiğini unutmayalım.

Ah, tabii maliyetlerle ilgili şunları da söylemekte fayda var. ISS’deki gecelik ücretlerin pahalı olduğunu düşünebilirsin evet fakat oraya gitmenin maliyetine kıyasla hiçte pahalı değil. Bir BBC Gönderisi, uçuş başına maliyetlerin 60 milyon dolara kadar yükselebileceğini, NASA’nın kendi astronotlarını yörüngeye göndermek için ödemesi gereken fiyatlarla aynı şekilde maliyetler karşılaması gerektiğini iddia ediyor.

Yorumlar (0 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder