İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

NASA, İklim Değişikliğinin Büyük Bir Okyanus Akıntısını Bozduğu Konusunda Uyardı - bannygo.com

NASA, İklim Değişikliğinin Büyük Bir Okyanus Akıntısını Bozduğu Konusunda Uyardı

Abone Ol Google News Logo
Halil Emre Sefer
551907 kişi okudu
5 1

NASA'nın yeni bir araştırmasına göre, insan faaliyetlerinden kaynaklanan iklim değişikliğinin, büyük bir okyanus akımının daha dalgalı olmasına neden olduğu ortaya çıktı. Kendi gezegenimizi izlemek ve incelemek için de zaman harcayan uzay ajansı NASA, Beaufort Gyre okyanus akımını ölçmek için yıllardır duran uydunun verilerini kullandı. Sonuç olarak deniz buzunun hızla eridiği ve daha hızlı hareket ettiğini tespit etti.

Beaufort Gyre

NASA'ya göre bu akım, kutup bölgelerinde eriyen buzullardan temiz su toplayarak denizin yüzeyinde ki akımı dengede tutar. Bunun bir sonucu olarak tatlı su, deniz buzu erime oranını yavaşlatır ve gezegenin iklimini düzenlemeye yardımcı olur.

NASA bilim adamları, bu akımın deniz buzlarının erimesinin artmasının bir sonucu olarak 1990'lardan beri fazla miktarda tatlı su biriktirdiğini keşfetti. Deniz buzu eridiğinde, akım daha hızlı hareket etmesine neden olur daha fazla rüzgara maruz kalır. Tatlı su Arktik Okyanusu'ndan kaçmakta zorlanıyor çünkü rüzgarlar mevcut noktada 'sıkışmış' ve yirmi yılı aşkın bir süredir aynı yönde dönüyor.

NASA bunun olağandışı olduğunu söylüyor. Genellikle rüzgarlar her birkaç yılda bir yön değiştiriyor, bu da akımın ters yönlere gitmesine neden oluyor ve bu nedenle biriken tatlı suyu serbest bırakıyor. Çalışmanın baş yazarı Tom Armitage şöyle açıkladı :

Beaufort Gyre tatlı suyu Atlantik Okyanusu'na bırakacak olsaydı, potansiyel olarak dolaşımını yavaşlatabilirdi. Ve bunun, özellikle Batı Avrupa'da, yarımküre çapında etkileri olması beklenirdi.

NASA'ya göre, akıntı üzerindeki etkiler Kuzey Kutbu'ndaki vahşi yaşamı, gıda zincirini ve deniz yaşamını etkileyebilir ve bunun olması bekleniyor. Rüzgar yönlerindeki bir değişiklik, bu büyük tatlı su miktarının Atlantik Okyanusu'na hızlı bir şekilde dökülmesine ve sonuç olarak Atlantik Meridional Devrilme Sirkülasyonunu yavaşlatmasına neden olabilir.

İklim değişiklikleri, bilimsel olarak klimatoloji dalına göre incelenen bir tür atmosferik ya da astronomik değişikliklerdir. İklim sistemi, içsel ve insani etkiler, Güneş'in periyodik aktiviteleri ve sera gazları, vb. nedenlerden etkilenmektedir.

Küresel ısınma ve küresel soğuma iklim değişiklikleri için iki büyük nedendir.

Küresel ısınma: Atmosferdeki CO2 (Karbondioksit), CH4 (Metan), C4H10 (Bütan) gibi sera gazları ile atmosferdeki ısının çıkamamasıdır. Bu yüzden ısı enerjisi, madde partiküllerinden ya çok fazla kalıp ısının artışına neden olur; ya maddeden çabuk ayrılıp ısı kaybına neden olur; ya da periyotlu olarak değişir. Bu da Dünya, Mars, Venüs ya da söz konusu herhangi bir gezegenin iklimindeki sürekli değişimlere yol açar. Günümüzde örnek olarak, kışın havaların fazla sıcak ve nemli olması ya da yazın yüksek sıcakların geç gelmesi olabilir.

Yorumlar (0 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder