İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

Nasa'dan Oksijen İçeren Yeni Bir Gezegen UGC 8058 (Markarian 231) - bannygo.com

Nasa'dan Oksijen İçeren Yeni Bir Gezegen UGC 8058 (Markarian 231)

Abone Ol Google News Logo
Ella Switiz
603411 kişi okudu
5 1

Bilim dünyası bugün yeni bir heyecanla çalkalanıyor. Gök bilimciler, galaksimizden yaklaşık yarım milyar ışık yılı uzakta olan bir galakside moleküler oksijen tespit ettiklerini açıkladılar.

UGC 8058 (Markarian 231)

Bu önemli bir keşif çünkü gökbilimciler güneş sistemimizin dışında moleküler oksijeni yalnızca üçüncü kez hatta Samanyolu'nun dışında ilk kez tespit etti. Oksijenin evrende çok bol bir element olduğuna inanılır ve hidrojen ve helyumun arkasındaki en bol üçüncü elementtir.

Gökbilimciler , moleküller tarafından yayılan radyo dalga boylarını tespit edebilen milimetre astronomi kullanarak oksijen ararlar. Bilim adamları ayrıca spesifik moleküller tarafından emilen veya kabul edilen dalga boylarını arayan spektrumu analiz etmek için spektroskopiyi kullanırlar. Oksijen evrendeki en bol üçüncü element olmakla birlikte, gökbilimciler tarihsel olarak şaşırtıcı bir oksijen molekülü eksikliği buluyorlar ve bilim adamları yıldızlararası ortamda kapsamlı bir oksijen kimyası olmadan kalıyorlar.

Gökbilimciler oksijeni Orion nebula'sında tespit ettiler, ancak uzayda oksijenin toz tanelerine yapışan su buzu şeklinde hidrojene bağlı olduğuna inanıyorlar. Orion Nebulasu yeni yıldızların doğduğu bir yerdir ve çok sıcak genç yıldızlardan gelen yoğun radyasyonun süblimasyon bölücü moleküllerdeki su buzunu şok ettiğine ve böylece oksijeni serbest bıraktığına inanırlar. Ekibin moleküler oksijen keşfettiği yeni galaksiye Markarian 231 denir.

Bu galaksi Dünya'dan 561 milyon ışık yılı uzakta ve bir kuasar tarafından destekleniyor. Gökada ayrıca merkezde aktif bir süper kütleli kara deliğe sahiptir ve onun kuasarı Dünya'ya en yakın kuasardır.

Gökbilimciler, UGC 8058 (Markarian 231)'in merkezde yüksek hızda birbirleri etrafında dönen bir çift aktif süper kütleli kara deliklere sahip olabileceğine inanıyorlar.

Aktif galaktik çekirdeğin moleküler çıkışa yol açtığına ve su ve moleküler bağlardan oksijen çıkarabilecek sürekli şoklar ürettiğine inanıyorlar. Galaksideki moleküler çıkışlar takıma göre de oldukça yüksek hızda bulunuyor.

Bu, ekibin kendi galaksimizin dışındaki bir galakside ilk kez moleküler açık artırma emisyonları tespit ettiği anlamına geliyor. Ekip, tespit edilen oksijen emisyonunun Markarian 231 galaksisinin merkezinden yaklaşık 32.615 ışık yılı uzakta olan bölgelerde bulunduğunu söylüyor. Ekip ayrıca hidrojene kıyasla oksijen bolluğunun Orion Nebulasında daha önce keşfedilenden yaklaşık 100 kat daha yüksek olduğunu da belirledi..

Gelişmeler oldukça ileteceğim

Yorumlar (0 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder