Uzmanlar, iklim değişikliği ve yıllarca bu mahsuller üzerindeki potansiyel etkisiyle ilgili alarm zilini çalmaya başladı, bir yıl boyunca farklı yerlerde meydana gelen çoklu mahsul başarısızlığının gıda üretimini mahvedebileceğini ve yaygın kıtlığa yol açabileceğini belirttiler.
Bu konuda yapılan son çalışma kasvetli bir tablo çiziyor.
Arkansas Üniversitesi araştırmacılarına göre, buğday mahsullerini yetiştirmek için kullanılan üretim alanlarının yüzde 60'ına kadarı aynı anda 'şiddetli ve uzun süreli' kuraklıklar yaşayabilir ve bu da gıda üretimine zarar verebilir.
Bu, buğdaydan tüketilen toplam kalorinin yaklaşık yüzde 20'sini alan insanlık için büyük bir sorundur.
Tüm ürünler arasında, en çok buğday yağmura bağımlıdır ve iklimde kuraklığa yol açabilecek değişimlere karşı özellikle savunmasız kalmaktadır. Çalışmanın ikinci yazarı olan Song Feng, bu buğday üretim alanlarındaki kuraklık riskinin mevcut riskten dört kat daha fazla olacağını söyledi.
Araştırmacı ekip, bugünkü hava durumu modelleriyle birlikte, küresel buğday yetiştirme bölgelerinin yüzde 15'ine kadar olan kısmında küresel ısınmaya bağlı 2 derece artış tespit etti. Küresel ısınmanın bu bölgelerde çok hızlı arttığını belirten Arkansas Üniversitesi Araştırmacıları bu şekilde bir artışın sürekli olması durumunda önümüzdeki 100 yıl içinde yüzde 30'a sıçrayan bir rakamla ciddi kuraklıklar yaşanabileceğini tespit ederek farklı potansiyel sonuçlarını da sundu.
Bu küresel ısınma rakamları sanayi öncesi seviyelerin bile üzerinde seyir edecek olabilir.
Bulgular, iklim değişikliğinin nasıl ilerleyeceği konusunda üç farklı potansiyel gelecek senaryosu içeren 27 iklim modelinin analizine dayanıyordu. Yüzyılın sonunda ekip, dünya genelinde buğday ekin bölgelerinin yüzde 60'ının aynı anda uzun, şiddetli kuraklıklar yaşama riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. “Bu gibi kuraklıklar gıda fiyatlarında ani yükselişe neden olacak ve birçok yerde gıda güvensizliğine de yol açacaktır.” Dedi.
Yorumlar (1 )
Tüm Yorumlar
Son dönemlerde oluşan depremlere bakarsak zaten kıyametin alameti