İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

Hindistan'ın Maymunlar İle Başı Belada, Bilim Adamları Çaresiz - bannygo.com

Hindistan'ın Maymunlar İle Başı Belada, Bilim Adamları Çaresiz

Abone Ol Google News Logo
Zafer Ogün Sefer
628650 kişi okudu
5 1

Hindistan’ın başı büyük bir dertte, son aylarda artan maymun saldırıları insanları oldukça panik bir ruh haline sokmaya yetiyor. Bilim adamları olası bir çözüm üzerinde çalışırken, insanlara başıboş bir maymun gördüklerinde beslememeleri, göz teması kurmamaları ve dişlerini göstermemeleri yönünde uyardı. Peki bu olay nasıl bu kadar büyüdü?

Geçen Kasım ayında bir akşam Neha adında genç bir kadın ve küçük bebeği, Hindistan’ın Agra eteklerinde küçük bir kasaba olan Runkata’daki evlerinde yaşıyordu. Birdenbire bir maymun evin içine girdi, bebeği kollarından kaptı, dışarı çıkardı ve ısırdı. Komşular annesinin çığlığını duyar duymaz maymunu taşlarla kovaladı. Fakat küçük bebek bir evin terasında yaralı halde bulundu. Annesi ve yakınları hızlıca hastaneye koşmalarına rağmen sadece 12 günlük olan Arush, hayata tutunamadı.

Hindistan Ölüm Saçan Maymunlar

Belki de bu olay size garip ve trajedi gibi geliyor. Nadiren doğal düzeninin dışında davranan vahşi bir hayvan vakası olsa da gerçekte bu olay Hindistan da sıkça yaşanıyor.

Bir aydan daha kısa bir süre önce, Tikri yakınlarında yaşayan 72 yaşındaki bir adam evinin önünde bulunan bir ağaçların üzerinde birkaç maymunu elinde inşaattan çalınmış tuğlalarla gördü. Yaşlı adam maymunların kendisine bu tuğlalar ile saldırması (fırlatması) üzerine neredeyse ölüyordu.

Başka bir yerde, Himachal Pradesh’te 2017’den 2018’e kadar 86 farklı grup halinde dolaşan maymun saldırısı kaydedildi. Tuhaf olaylardan biri de Shimla’daki bir ağaç tepesinde yaşandı. Bir maymun bankadan çaldığı bir kasa ile turistik yere kaçtıktan sonra altından geçen turistlere avuç dolusu nakit para akıttı. Yakındaki bir evden de 10.000 Hindistan Rupi’si (yaklaşık 140 dolar) çalarak Tamil Nadu ve Odisha’da insanları kötü yönde etkileyen olayları başlatmış oldu.

Yeni Delhi merkezli bir primatolog ve çevre aktivisti olan İkam Malik’e göre Hindistan sokaklarında yaşanan saldırganlıktaki ani artışın birkaç sebebi var. “Genel olarak konuşursak, Rhesus maymunları zararsız ve huzurlu bir türdür. Askerler ve grup halinde yaşarlar. Bütün birlikleri; bebekler, gençler ve cinsel erginliğe ermiş olgun yetişkinlerden ve yaşlılardan oluşur. Bebekler altı aya kadar annelerine yakın durur. Anne – bebek bağı bu yüzden bu türde oldukça güçlüdür.” Diye açıkladı.

Malik telefonla yaptığı bir röportajda “Rhesus maymunları arasındaki şiddet artışı, çoğunlukla kaotik bölünme, grupların parçalanması ve anneler ile bebeklerinin erken ayrılmasından kaynaklanıyor.” Dedi.

Büyük ölçekli ormansızlaşma doğal yaşam alanlarını tahrip ederek, grupların parçalanmasına ve maymunların yiyecek aramada kırsal ve kentsel alanlara doğru hareket etmelerine neden olduğunu söyledi.

Dahası, “Rhesus Makak” türünün gurme modelinde bir yeme tarzlarının olduğunu belirterek, insan yaşamlarına bilerek sızdıklarını ve enerji bakımından daha zengin yiyeceklere bu şekilde kolay erişebildiklerini, bu yüzden de insanlara yakın kalmaktan hoşlandıklarını söyledi.

Hindistan Ölüm Saçan Maymunlar

2006’da Himachal Pradesh, Hindistan’da sürekli artan popülasyonlarını azaltmaya ve bölgedeki tarımsal tahribata yol açan aynı zamanda artışa sebebiyet veren bu olaylara ilişkin olası bir çözüm bulmak amacıyla al yanaklı maymunlara cerrahi sterilizasyon uygulayan ilk devlet oldu.

2019’dan itibaren, Himashal Pradesh bölgesinde, devlet tarafından kurulmuş yaklaşık sekiz maymun sterilizasyon merkezi bulunmaktadır. Burada tüccarlar tarafından getirilen “Makakların” erkeklerde lazer vazektomileri ve dişilerde endoskopik termokobik tübektomiler, Satish K. Gupta , Avrupa’daki Üreme Hücre Biyolojisi konusunda uzmanlaşmış emeritus bilimcisi kullanılarak sterilize edildi. Yeni Delhi, Ulusal immünüloji enstitüsü, Bir mail ile Gupta programının sonuçlarının çokta iyi olmadığını belirtti.

Devlet, Rhesus Makak (Maymun Türü) sayısı 2015 yılında 2,1 milyona azaltılmış iken 2004 yılında bu rakamın 3,2 milyon olduğunu söyledi. Ve sonuç olarak yaşanan şiddet olaylarının aşağı yukarı aynı olduğu belirtti.

Malik, programın zayıf uygulanmasının, maymunları daha agresif hale getirmenin ve istenmeye bir etkisinin olabileceğine inanıyor. “Doğru yapılırsa sterilizasyonun kendisi zararsızdır. Ancak orman departmanlarının maymunları tuzağa düşürmesi ve işlem sonrası salması operasyondan önce ve sonraki muamelelerine olan yaklaşımı, sorunun arkasındaki asıl sebep olabilir.” Dedi.

Ayrıca Rhesus makaklarının güçlü bir kabile türü olduğunu söyleyen Malik, Bireysel maymunları tuzağa düşürmek ve kabilelerinden ayırmak, avlanmayı kolayca tetikleyen bir olgudur.

Maymunlar özgürlüklerine tekrar kavuştuğunda uyum sağlamakta zorlanırlar. İnsanların yaşam alanlarına yakın yerlerde alternatif yiyecek kaynakları aramaları onları daha da şiddetlendiriyor olabilir. Dedi.

Diğer Bölgelerde Aynı Yapıyı Kullanmayı Denedi!

Himachal Pradesh’ten sonra Agra Bölge İdaresi de benzer bir program yürütmek için Wildlife SOS adlı yerel kâr amacı gütmeyen kuruluşlarla ortaklık kurdu. Ve bu ortaklık için yaklaşık 260.000 ABD Dolarının üzerinde para harcadı. Himachal Pradesh’te olduğu gibi, maymunlarla ilgili gerçek saldırı sayısında yavaşlama belirtileri görülmedi. Uttar Pradesh Hükümeti ile ormanların baş konservatörü Javed Akhtar’da bu bilgiyi doğruladı.

Tekrarlanan başarısızlıklara cevaben, Hindistan hükümeti şimdi makaklar için alternatif nüfus kontrol araçları düşünüyor. İmmüno – Kontrasepsiyon, üreme için hayati önem taşıyan bir proteine veya hormona karşı geçici bir bağışıklık tepkisi oluşturan bir aşının uygulanmasını içeriyor. Ve dolayısıyla bu aşı maymunları kısır yapan özel bir tekniktir. Ancak epeyce uyarılar ve sorunlar olduğu konuşuluyor.

Mevcut aşıların, istenen etkiye sahip olması için yıl boyunca birçok kez enjeksiyon yapılması gerektiğini belirten Gupta, “Buradaki asıl mesele aşıdır” Dedi.

Bu soruna önerilen bir çözüm, aşının tüketilebilir bir hap haline getirilmesi ve onu maymun yemi içine yerleştirmesiydi, ancak bir birlik liderinin yemin çoğunu tüketeceği için kalan maymunlarda yeteri kadar etki göstermemesi bir başka sorun oldu.

Yorumlar (2 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder
Tüm Yorumlar
  • Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi - 5 yıl önce

    Ziyaretçi mesajlarını cevaplayamıyorum ama burdan yazayım, şu yorum atıp budizm falan bırakın diyene, yahu hocam burda yaşanan olay doğanın kendi rutinlerinden kopması ve hayvanların yaşam alanlarını işgal eden insanlara yönelik alınan karşı tepkiler ama sen gelmiş budizm bırak diyosun şimdi müslüman olsa ne fark edecek hindistan. güldürmeden doğru yorumlar yapın lütfen.

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi - 5 yıl önce

    Budizm'dir falandır filandır. böyle inançlara devam ederek bilim adamları saçma sapan şeylerle uğraşıyor bizde yakında hindistan gibi olucaz. Tübitak yine kuran okuyan robota birincilik vermiş. Geliştirdiğimiz şeylere bak ya kafayı yiycem :D

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla