İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

Güneş Enerjisiyle Çalışan İlk Demiryolu İngiltere'de Açıldı - bannygo.com

Güneş Enerjisiyle Çalışan İlk Demiryolu İngiltere'de Açıldı

Abone Ol Google News Logo
Hamza Durmuş
605672 kişi okudu
5 1

Dünyada gelişen teknoloji ve güneş enerjisi ile çalışan sistemler yayılırken bir haberde İngiltere den geldi. Dünyada bir ilk olan bu gelişmede Birleşik Krallık yani namı değer İngiltere güneş enerjisinden faydalanan hızlı tren veya tren yani güneş enerjili demiryolunu kullanıma açtı. Eğer bu sıra dışı proje başarılı olursa Britanya tüm demiryolu ağını güneş enerjisiyle çalıştırabilir.

Alternatif enerji arayışı yarışlarında ön planda olan güneş enerjisinin kullanımı gittikçe yaygınlaşıyor. Son haberlere göre İngiltere’deki bazı trenler enerjisini dünyada ilk kez yapılacak olan güneş enerjili panellerinden alacak ve demiryolu hattı kullanılmaya başlanacak.

Yüzden fazla sayıda olduğu tahmin edilen güneş paneli Hampshire’deki Aldershot şehrinin yakınlarındaki hattın ışıklarına ve sinyalizasyon sistemine güç katıyor. Bu başarılı proje eğer büyümeye ve gelişmeye devam ederse, tüm ülkeyi kapsayacak şekilde kullanılabilecek gibi duruyor. İngiltere’deki tren istasyonları (genelde son yapılanlar) enerjilerini güneş panellerinden elde ediyordu. Son yapılan çalışmalarla birlikte İngiltere’deki demiryolu altyapılarının çoğunu yöneten Kraliyete yakın bir iş adamına ait olan Network Rail firması demiryolu güzergahı hatlarına bu yolla enerji sağlamak için milyarlarca parayı kenara ayırmış durumda.

Firma, eğer proje faydalı olursa bu elektriklendirmeyi güneş enerjisi yoluyla yapmayı garanti ediyor. Ayrıca İngiltere Hükümeti demiryollarındaki dizel kullanımını 2040 yılına kadar durdurmak ve sona erdirmek istiyor. Güneş enerjisi projesinin arkasındaki isimlerin verdikleri demeçlere göre elde edilen enerji Liverpool’daki Merseyrail ağının %20’ni karşılaması ile beraber Kent, Sussex ve Wessex bölgelerindeki banliyöler ile birlikte Edinburgh, Glasgow, Nottingham, Londra ve Manchester’daki güneş enerjili trenlerin tüketim enerjilerini karşılayabilir. Yeşil enerji olmasının yanı sıra güneş enerjili sistemlerin elektrikle sağlanan enerjiye göre daha ucuz olduğu kesin bir bilgi, bu sayede demiryollarının masrafları da büyük oranda düşecektir.

İngiltere aslında güneş enerjili trenlere sahip ilk ülke olmayacak. Hindistan’da 200’den fazla tren çatılarında güneş panelleri bulunduruyor ve oradan enerji elde ediyor. Ancak ileriki yıllarda Hindistan yeni güneş paneli çiftlikleri kurmayı planlıyor daha henüz buna başlamadılar ve Hindistan Demiryolları tamamen yeşil enerjiyle çalışan demiryolu ağı oluşturma hedefini üstlenmiş. Üstelik bu hedefe en geç on yıl içerisinde ulaşmayı hedefliyor.

Yorumlar (0 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder