İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

Google Haritalar, Rusya'nın Ukrayna'yı İşgalini Resmen Başlamadan Önce Kaydetti - bannygo.com

Google Haritalar, Rusya'nın Ukrayna'yı İşgalini Resmen Başlamadan Önce Kaydetti

Abone Ol Google News Logo
Ella Switiz
274313 kişi okudu
5 1

Teknoloji ve onunla birlikte ilerleyen birçok bilim dalı, savaş zamanlarında hepimizi beklenmedik şekilde birbirimize bağladı. Öyle ki artık Google Haritalar uygulaması, Ukraynalı sivillerin sığınak aramasına bile yardımcı oluyor hatta Putin'in saldırısının nasıl ilerlediğini öğrenmek için Rus birlikleri izlenebiliyor.

The Washington Post tarafından sunulan bilgiye göre, Ukrayan resmi raporlar gelmeden çok daha öncesinde Google Haritalar üzerinden Rusyanın hangi cepheden giriş yaptığını tespit etmiş ve öncesinde hamle hakkına sahip olmuştur.

Akla gelen ilk soru 603.548 km² büyüklüğe sahip olan Ukrayna her köşeye tek tek bakmadan Rusya’yı nasıl farketti?

Olay şu şekilde gerçekleşiyor, şafakta herşey patlamadan hemen önce trafiğe bakma ihtiyacı duyan Monterey’deki Middlebury Uluslararası Araştırmalar Enstitüsü'nden Jeffrey Lewis sabahın erken saatlerinde bir trafik sıkışıklığı olmasını garip buldu.

Ukrayna Trafik Savaş

Aynı zamanda Middlebury Enstitüsü'nde profesör olan uzman, Ukrayna'nın Rusya sınırına yakın bir trafik birikimi tespit ettiğinde "birisi hareket halinde" diye tweet attı.

İlk işgal belirtileri

Vice ile yaptığı konuşmada Lewis, "istilayı ilk gören insanlar olduklarını" ve bunun da bir trafik uygulamasında olduğunu söyledi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Doğu Ukrayna'da bir bölge olan Donbas'ta "özel askeri harekat" yapılacağını duyururken, trafik sıkışıklığı bambaşka bir bölgeden görüldü.

Sıkışma sınıra kadar uzandı, ardından kayboldu. Ancak, Google Haritalar'a giriş yapmak kadar basit değildi. Bunun yerine Lewis, günler önce çekilmiş optik ve radar uydu görüntülerini kullandı. Örneğin, Salı günü Capella Space tarafından çekilen bir görüntü, sınırda Rus yığınağı olduğunu gösterdi.

Ukrayna İlk işgal belirtileri

Google Haritalar'ın canlı trafik verileri, Android telefonlardan alınan konum ve hız bilgilerinden gelir. Hayır, bu askerlerin akıllı telefonlarını açık bıraktığı anlamına gelmiyor, ancak Rusya'nın askeri yığınağı nedeniyle sivillerin sıkışıp kaldığı anlamına geliyor.

Dolayısıyla ilk başta yoğun trafik olarak düşündükleri şeyin aslında Rus birlikleri olduğunu farkedince ve bunu radar görüntüleriyle de doğruladıktan sonra Google Haritaları daha efektif kullanmak istediler.

En önemli Haritalar bilgisi: Rusyanın Cephaneliği!

En önemli Haritalar bilgisi: Rusyanın Cephaneliği!

Lewis ve ekibi, yüzlerce terminal, kapalı sokak, tren, metro istasyonları ve daha fazla harita bilgisini gözlemleyip inceledikten sonra, rusyanın cephaneliğini gösteren çok önemli bilgilere de erişti. Hatta Hindistanın Ukrayna Büyükelçiliği, Hindistan vatandaşlarını yakınındaki bomba sığınaklarını bulmak için Google Haritalar’a bakmaya çağırdı.

The Washington Post'a konuşan Lewis:

"Eski günlerde, sahada neler olduğunu bize göstermesi için bir muhabire güvenirdik" dedi . "Ve bugün, Google Haritalar'ı açıp Kiev'den kaçan insanları görebilirsiniz " dedi.

Yorumlar (0 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder