Facebook bünyesinde yer alacak kripto para birimini şirketin iyi ve küresel amaçlarına yardım etmek amacıyla kullanmayı planlıyor. Aynı zamanda ZuckCoin veya FaceBitCoin gibi taklitçi isimler olarak adlandırmamak için küresel bir isim olan GlobalCoin ismini şimdiden marka olarak seçti ve gerekli patent işlemlerini tamamladı. Bununla birlikte bu konu üzerinde ne kadar ciddi olduklarını haber niteliğinde duyurabiliyoruz.
BBC, Facebook’un 2011’den 2018 yılına kadar Finansal İstikrar Kurulu Başkanı olarak görev almış İngiltere Merkez Bankası valisi Mark Joseph Carney ile bir araya geldiğini ve ABD Hazine yetkililerinden tavsiyeler aldığını da bildirdi. Ayrıca şirket GlobalCoin’i banka hesabı olmayan insanlara yönelik kullanmak için Western Union gibi para transferi hizmetlerinin yetkilileri ile de görüşmelerde bulunuyor.
Bankaların tavsiyeleri üzerine, Facebook’un Zuckerberg’in eski dostlarından olan ve Gemini’nin kripto para birimi değiş tokuşunu kuran Winklevoss İkizlerini de çağırdığı söylentiler arasında.
Bu, Facebook’un bir şifreleme para birimi üzerinde çalıştığını ilk kez duyuşumuz değil. Geçen yılın sonlarında, Bloomberg, şirketin sosyal medya devi olan Whatsapp için bir şifreleme para birimi üzerinde çalıştığını da söylemişti. “Project Libra” olarak adlandırılan ve Facebook’un para birimleri arasında değiş tokuş farkını en aza indirgemek için ABD doları tarafından desteklenen dijital bir para birimi olarak bildiğimiz “Stablecoin”i de geliştiriyor gibiydi. Hatta Facebook bu para birimleri testi için Hindistan pazarını hedeflemeyi bile düşünmüştü.
BBC Raporuna göre, Facebook’un GlobalCoin’i Dolar, Yen ve Euro gibi para birimlerine hatta uluslararası para ve banka hesaplarına sahip olmayan kullanıcılara duydukları ilgi üzerine kurmayı planladığı öğrenildi.
Sanal para birimleri gerçek dünyada bir otel odası, yemek, hatta bir ev gibi şeyleri ödemek için kullanılabilir. Dijital belirteçler çevrimiçi cüzdanlarda bulunur ve kullanıcılar arasında anonim olarak değiş tokuş edilebilir.
Kripto para birimleri Blockchain teknolojisi ile çalışmaktadır. Bir blok zinciri bilgisayar ağında depolanan işlemler veya anlaşmalar gibi bir bilgi blokları defteridir.
Bu bilgiler kronolojik olarak saklanır, bir kullanıcı topluluğu tarafından görüntülenebilir ve genellikle bir banka veya hükümet gibi merkezi bir otorite tarafından yönetilmez.
Konsept, ağın kurcalanmasını veya kaçırılmasını önleyerek kullanıcılar için güvenlik ve anonimlik sağlamak için tasarlanmıştır.
Whatsapp’ın şu anda 1.6 Milyar kullanıcısı var ve bunların çoğu banka hesabına erişimi olmayan ülkelerde. Örneğin, Whatsapp Hindistan’daki en popüler mesajlaşma uygulamasıdır. Facebook’un kripto para birimini test etmeye istekli olduğu yerlerde nüfusun yaklaşık %20’sinin bir banka hesabı yoktur. Ve sahip olan insanların hesaplarının da yaklaşık yarısı etkin değildir. Dünya Bankası tarafından 2017 yılında yapılan bir araştırmaya göre, dünya çapındaki yetişkinlerin %31’inin bir banka hesabı henüz bulunmuyor. Bu da Facebook için oldukça başarılı olabilecek bir proje olduğunun göstergesi olabilir.
Bu Facebook’un ilk kez dijital para birimi ile test yapması değil. 2010 yılında Facebook Krediler denilen bir para birimi ile deneyler yaptı ve birçoğunda da başarılı oldu. Sanal mallar veya Premium özellikleri için ödeme yapmanın güvenli bir yolu olarak tasarlanan krediler, 2012’de yeteri kadar etkileşim almadı ve kapanma yoluna gitmeye hazırlandı. Ancak bir şekilde kapanmadı. Bu proje bir blok zinciri ya da uzun zamanca tasarlanmış bir yapı değildi. Ve blok zincirini doğru şekillendirmekle birlikte Facebook’un yapısını bu uygun hale getirmek majör sorunları çözmeye yetti.
Oldukça fazla endişe var. Bu ayın başlarında ABD Senatosu ve Bankacılık komitesi, Zuckerberg’e Facebook para biriminin nasıl çalışacağını ve ne tür tüketici koruma şartları olacağını ve bu şartlara yönelik yerine getirmeyi planladığı sözlerin açıklamasını isteyen açık bir mektup gönderdi. Aslında bu Facebook’un GlobalCoin’i gerçekten çıkarması durumunda kazanacağı özel harcama verilerinin hacminden bahsetmiyor. Ve hepimiz Facebook’un kişisel verilerinizi koruma konusunda ne kadar iyi olduğunu biliyoruz.
Yorumlar (7 )
Tüm Yorumlar
Zaten para bitcoin gibi olur ama okunuşuda o kadar zor değil.
Ben ismini beğenmedim, globalCoin çok zor bi kelime gibi duruyor. söylenmesi kolay olmalıydı.
@garfield01 kimse beğenmemiş yorumunu ama bi nebze doğru arkadaşlar globalkoin okunurken G ve L yan yana geldiğinde zor bir kelime gibi duruyor bence haklı bir yaklaşım ama konu bu değil o saçma :D
@garfield01 bence gayet kolay okunabilir ve oldukça anlamlı bir kelime. @ismoloji katılıyorum sana tamamen işlevsel ve basit.
@garfield01 biz türk olduğumuz için bu şekilde düşünüyor olabilir misin :) sonuçta adamlar evrensel bir kelime kullanıyorlar, çinli olup neden çincede kolay okunan bişey yapmamışlar demek gibi bişey.
Facebooka bak sen adamlar yapay zeke ile de uğraşıyolar bu ikisini birleştirirlerse korkutucu olacak
Facebook son zamanlarda saçma girişimlere saçma paralar harcasa da bu yaptıkları proje ile dünyayı değiştirebilirler. Amerika oldukça büyük bir yapı haline geliyor. Yakında dünyaya hükmedecek bizde de hala tübitak kuran okuyan robotu birinci yapsın bravo Türkiye.