İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

FaceApp Muhtemelen Bizi Yok Etmeyecek Ancak Gizlilik Sözleşmesi Halen Cehennem Gibi - bannygo.com

FaceApp Muhtemelen Bizi Yok Etmeyecek Ancak Gizlilik Sözleşmesi Halen Cehennem Gibi

Abone Ol Google News Logo
Zafer Ogün Sefer
626794 kişi okudu
5 25

Yaşamlarımız gittikçe daha da fazla çevrimiçi olmaya başladı, geçtiğimiz hafta tekrar popüler olan FaceApp adlı bir uygulama gizlilik maddeleri ile dikkat çekmeye başladı.

Kullandığımız uygulamaların doğuracağı mahremiyet haklarına pek dikkat etmediğinizin / etmediğimizin farkındayım. En basitinden bu hafta yüklediğiniz hiçbir uygulamanın kayıt olurken gizlilik politikasını okumadığınızı ve doğrudan “Kabul ediyorum” seçeneğini tıklayıp geçtiğinizi tahmin edebilirim. Keza bende çoğu zaman öyle yapıyorum.

Öncelikle uygulamanın sağladığı eğlenceli fotoğraflara bi göz atalım.

FaceApp Nasıl Çalışıyor

Cem Yılmaz Acun Ilıcalı FaceAppJustin Bieber FaceApp

FaceApp YaşlandırmaÜnlüler FaceApp

Şimdi bir uygulama bize nasıl zarar verebilir ki altı üstü bir form’ dediğinizi duyar gibiyim, fakat o işler öyle olmuyor. Amerika’da yaşan John Megoltan adındaki bir adam. Birkaç yıl önce yüklediği ‘arayan numaranın lokasyonunu bul’ türünde bir uygulamadan oldukça zarar görmüş gibi görünüyor.

Peki bu nasıl oldu?

Birkaç yıl içinde evlenmeyi planlayan John yatmadan önce telefonda vakit geçiriyordu ve sponsorlu bir reklam üzerinden kendisini arayan numaraların nerede olduğunu görebileceğini söyleyen bir uygulama keşfetti. Uygulamayı yüklemesi yaklaşık bir dakika sürdü. Uygulamayı kullanmak için kayıt olması ve bazı erişimlere izin vermesi gerekiyordu. Zaten 20sn süren bu erişim izni ve kayıt formu sonrasında uygulamayı test etmek için bir arkadaşına kendisini aramasını söyledi. Arkadaşı John’u aradı fakat uygulama çalışmadı. John çalışmayan uygulamayı hızlıca sildi. Fakat unuttuğu bir şey vardı. uygulamaya çoktan kayıt olmuştu. Ve erişim izinlerini vermişti. Şirket politikalarında üyeliğin silinmediği durumlarda uygulama silinse bile verilen erişim izinleri ile gps üzerinden kullanıcıyı takip edebileceği maddesi yer alıyordu. Tabi John bunu sıradan bir insan gibi fark etmedi.

Yahu ne olmuş nerede olduğumuzu bilse ne olacak?

Güzel bir soru biraz yoruldunuz belki hatta FaceApp ile ne alakası var bu konunun da diyebilirsiniz. Fakat biraz sabredin. John bir yandan okula gidiyor bir yandan da giderlerini kontrol etmek amacıyla bir Pizza dükkanında çalışıyordu. Aynı zamanda okuldan birde Nesty adında kız arkadaşı vardı. Okul sonrası bazı kötü alışkanlıkları olan John arkadaşlarıyla takılmayı ve arada kaçamak yapmayı seviyordu. Bir gün aynı sponsorlu reklamı gören Nesty de uygulamayı merak etti ve hızlıca indirip kayıt oldu. Tabi ki Nesty’de gizlilik sözleşmesini okumadı ve gerekli erişimleri verdi. Ertesi gün okul çıkışı Nesty, John’u aradı ve buluşmak istediğini söyledi. John okul sonrası pizzacıda geç saate kadar çalışacağını açıkça belirtti. Fakat John tabi ki arkadaşlarıyla yine göl evine eğlenmeye gidecekti. Göl evinde sarhoş olan John, sarhoşluğun da verdiği etkiyle Nesty’i aramayı ve bugünkü buluşmayı ektiği için özür dilemeyi düşündü. Fakat Nesty henüz test etmediği bir uygulamaya sahipti. Tabi ki Nesty’i gün içinde birçok kişi aramıştı. Fakat uygulama sadece uygulamaya sahip (kayıt olmuş ve erişim izinlerini vermiş) diğer kullanıcılar ile eşleştiğinde çalışıyordu. Nesty telefonu çaldığında açmadan önce John’un konumunu gösteren bir menü gördü. Telefonu açtıktan sonra bir yandan John’un nerde olduğunu anlamaya diğer yandan da onunla konuşmaya çalışıyordu. John bugün gelemediği için üzgün olduğunu fakat geç saate kadar pizzacıda çalışacağı yalanını tekrarlıyordu. Fakat Nesty John’un yalan söylediğini anlamış ve durumu çaktırmamıştı. Nesty sorun değil dedi. Ve John’un bulunduğu konuma gitmeye karar verdi. Göl evinde arkadaşlarıyla iyice sarhoş olan John çoktan başka bir kızla takılmaya başlamıştı. Nesty eve yaklaşıp John’u o halde gördüğünde nişan yüzüğünü attı ve John’u terketti. John durumu anlamamıştı ve arkadaşlarına ısrarla evin yerini kimin söylediğini soruyordu. İşte küçücük bir uygulama birkaç yıla neden olmuştu. Buradan size bir ders vermeyi düşünmüyorum tabi ki. Herkesin çıkaracağı ders başkadır sonuçta.

Şimdi John’un hikayesini size neden anlattım?

Konumuza geri dönecek olursak, FaceApp yeni bir uygulama değil ve çok daha önceden beri bilinen bir uygulama fakat uygulamalar çoğu zaman piyasaya sürüldükleri ilk anda popüler olmazlar. FaceApp daha önceleri cinsiyetinizi, etnik kökeninizi yada fiziksel bazı özellerinizi (saç, sakal, ten rengi vb.) değiştirmenize olanak sağlıyordu. Yakın zamanda yaşlandırma efekti ile bir anda popüler oldu. İnsanlar kendilerini daha genç yada daha yaşlı görünmeleri için uygulamayı kullanmaya başlamıştı.

Uygulamanın yeniden dirilişi ile birlikte bazı güvenlik araştırmacıları FaceApp’in önemli gizlilik kaygılarının olduğunu belirtti.

Tamamını garanti edemem fakat bir güvenlik araştırmacısı olan Jane Wong, aşağıda ki şekilde bir tweet attı.

Jane, bir kullanıcının fotoğrafları FaceApp sunucularına yüklendiğinde fotoğraflar ve bazı kullanıcı verilerinin şirkete gönderildiğini bunun dışında çok fazla bir bilgi transferinin olmadığını, fakat uygulamayı kullanan kişilere fotoğraflarını sunucudan silmeleri için bir buton sunulması gerektiğini belirtti.

Bununla birlikte daha da korkunç olanı, FaceApp hizmet koşullarında yer alan ve en son geçtiğimiz ağustos ayında güncellenen politika da Kullanıcı içeriği bölümünün altında şöyle yazıyor;

Uygulamayı indirerek, herhangi bir tazminat ödemeden ticari kullanım için, benzerliğinizi, sesinizi, kişi bilgilerinizi adınızı ve bazı kullanıcı verilerinizi bizimle paylaşmayı doğrudan kabul etmiş olursunuz.

Bölümün tamamını da yazmakta fayda var.

FaceApp’a gönderilen bilgiler, çoğaltmak, değiştirmek, uyarlamak, yayınlamak, tercüme etmek, türevsel işlemler yapmak, dağıtmak, halka açık bir şekilde göstermek, için kullanılabilir ve bu kalıcı olduğundan geri alınamaz. Tamamı ücretli yada ücretsiz bir şekilde silinmez / devredilemez. Bununla birlikte bilgilerinizi bizimle paylaştığınızda verilerinizi kullanmamız için resmi bir lisans vermiş oluyorsunuz. Kullanıcı içeriği ve şu anda bilinen veya daha sonra geliştirilen tüm medya biçimlerinde ve kanallarında size tazminat ödemeden bağlantılı olarak sağlanan herhangi bir ad, kullanıcı adı veya benzerlik şeklinde kullanılabilir. Hizmetlerimizde veya servislerimizde kullanıcı verilerinizi paylaştığınızda bu bilgilerin (Resimleriniz, kullanıcı adınız, konum vb.) herkese görünür olacağını unutmayın.

Bu gizlilik sözleşmesini kabul ederek bir kişinin kimliğini belirlemek için minimal düzeyde yeterli olacak ad soyad, fotoğraf, ses veya kişisel diğer verilerinizin ne içerdiğini bakılmaksızın FaceApp’a kullanım izni verirsiniz.

Korkutucu olan bu gizlilik sözleşmesinin ne yazık ki herkes farkında değil, FaceApp muhtemelen bir sonraki Cambridge Analytica olmayacak, ancak geniş ve sömürücü hizmet şartları göz önüne alındığında verilerimizi nasıl kullanacağını bilmek zor. Ve geçtiğimiz hafta tekrar popüler olmasıyla insanların, FaceApp’in ne saçmaladıklarını anlamadan hızlı ve aptal bir şekilde yeni internet trendine gireceklerini gösteriyor.

Üzücü fakat gerçek, çoğumuz dijital sistemlere güvenmenin ne kadar saçma olduğunu bilmiyoruz. Sanal asistanlar, cep telefonu taşıyıcıları derken birçok trende dahil oluyoruz ve belirsiz ya da kafa şartlar altında okumadan verilerimizin kullanılmasına izin veriyoruz. Bu durumda en azından bunu göz ardı etmeyelim.

Yorumlar (9 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder
Tüm Yorumlar
  • Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi - 5 yıl önce

    John'dan nefret edenler jshjshdjs

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi - 5 yıl önce

    Ya ben konuyu anlamadım ki olay nedir

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Profil Resmi
    erkan - 5 yıl önce

    Nesty ye yazık olmuş valla bi tek ona üzüldüm :)

    0 Yanıtla
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Profil Resmi
    erkan - 5 yıl önce

    @erkan Kıvanç hala yakışıklı bu arada :)

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Profil Resmi
    mia.khalifa - 5 yıl önce

    Ona bakılırsa Apple'da parmak izimiz, yüz şeklimiz (verilerimiz) ve siri ile sesimizde mevcut. Yararlı yazı ama eğlenirken ne kadar takılmak lazım bilemedim :8

    0 Yanıtla
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Profil Resmi
    erkan - 5 yıl önce

    @mia.khalifa Tamam ama onlar büyük şirket gizlilik sözleşmeleri aynı değil hemde

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi - 5 yıl önce

    John ve Nesty'e üzüldüm ya ben ????

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla