İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

Einstein'in Teorisini Çökertmeye Hazırlanan Bilim İnsanı - bannygo.com

Einstein'in Teorisini Çökertmeye Hazırlanan Bilim İnsanı

Abone Ol Google News Logo
Hamza Durmuş
615379 kişi okudu
5 1

Einstein ile yerçekiminin oluşumunu yeniden ele almak konusunda kıyaslanan Erik Verlinde yaptığı çalışmalara göre kütle çekimi yapısal değil, ortaya çıkan bir güç olduğunu öne sürdü.

Hollandalı teorik fizik uzmanı olan Erik Verlinde, büyük fikirler söz konusu olduğu zaman kendisini arka planda tutmayı sevmeyen bir bilim insanı demek doğru olur. 2009 yılında ortaya atmış olduğu kütle çekim teorisine göre Erik Verlinde'nin kütle çekimini tamamen farklı bir şekilde ele aldığını belirtmek gerekir. Verlinde 2009 senesinde ortaya attığı teoriye göre kütle çekiminin Fundamental bir güç olmadığı, evreni dolduran bilgi arasındaki etkileşiminden kaynaklı olarak ortaya çıkan bir itici güç olduğunu açıklamıştır.

erik velverde einstein

Kütle Çekimi Fundamental Bir Güç Olmayabilir

Erik Verlinde'nin teorisi evreni açıklama konusunda başarılı bir deneyim sunuyor diyebiliriz, üstelik önceki teoriye göre evrenin büyük bir kısmını oluşturduğu söylenen ama henüz gözlemlenemeyen karanlık maddeye de bu teoride ihtiyaç kalmıyor. Verlinde bu hipotezini bir konsept haline getirerek teori olarak ortaya koyma niyetinde. Verlinde, insanların ilk baştaki fikirlerini anlamakta güçlük çektiği konusunda bir fikre de sahip. Kütle çekimi konusunda ilk başta Newton , cisimleri çeken kuvvet olduğunu öne sürmüş, ondan sonra Einstein ise uzay zamanın kütle ve enerji çemberinde bükülmesi olarak açıklamıştı.

erik velverde princeton

Erik Verlinde, 2011 senesinde kamuoyuna yayınladığı yazısında kütle çekiminin ‘materyal varlıkların pozisyonlarıyla ilgili bilgiden kaynaklanan entropik bir güç olduğunu’ dile getirmişti. Bilim insanının bir teorisi kuantum ve kara delik fiziğine dayanıyor olma ihtimali bir hayli yüksek. Kütle çekimini ortaya koyan asıl olgu, küçük parçaların kuantum dolaşıklık bilgilerinden oluşuyor olması olduğudur.  Velverde düşüncelerini ve fikirlerini ilk başta 2009 senesinde açıklayan bilim adamı, fikirlerini teoriye dökme aşamasına geldiğini açıklıyor. Geçtiğimiz 10 senede konu hakkında daha derin ve faydalı bilgiler kazandıklarını söyleyen Verlinde, 2009’daki açıklamaları üzerine ciddi bir tez yazmayı planlıyor.

erik velverde kütle çekimi

Erik Verlinde: Kütle Çekimi Diye Bir Şey Yok

Erik Verlinde, kütle çekiminin en azından okullarda öğrendiğimiz veya eskilerden kulağımıza kalma bilgilerinin olmadığını söylüyor. Bu iddialar elbette büyük tartışma konusu olduğu için başka bilim insanları tarafından da araştırılıyor. Leiden Gözlemevi, 2016’da yaptığı araştırmada hipotezin anahtar varsayımlarından birinin kesinlikle doğru olabileceğini açıkladı. 33 binden fazla galaksinin ve ayrıca gezegenlerin incelendiği çalışmada Hollandalı bilim adamının teorileri doğrulandı, hem de üstüne üstelik karanlık maddeye gerek kalmadan doğrulanmış oldu.

erik velverde teorisi

2017 senesinde ise Princeton Üniversitesi, Erik Verlinde’in fikirlerinin cüce galaksi hareket ve dolaşımları ile tutarsız olduğunu açıklıyor.Bazı araştırmacılar, Hollandalı fizikçiyi fikirlerini çok erken açıklamakla itham ediyor. Hipotezin önce test edilmesi ve matematiksel hale dökülmesi gerektiğini dile getiriyor.

En Çok Alıntılanan Bilim İnsanı: Verlinde

erik velverde

Verlinde'ye şüpheci ya da ön yargılı bakanlar olsa da büyük dikkat çeken ve doğruluğu olduğu inandığı bir teoriye imza atmak üzere. Bilim adamı, halihazırda 700 defadan fazla alıntılanan makalesiyle Spinoza Ödülü kazanmış bir isim olarak önümüze çıkıyor. Bilim insanının kendisi de genel olarak bilginin yapısal bir etken olarak görülmeye başlandığı teriminin daha çok kabul gördüğünü söylüyor. Belki de çok uzun süre sonra çıkan bu teori, çağımızda temel fizik ilkelerinin bir kez daha gözden geçirilmesine olanak sağlayacaktır.

Yorumlar (1 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder
Tüm Yorumlar
  • Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi - 5 yıl önce

    Verlinde çalıntı deneylerle bilinen bir bilim insanı ilk çaldığı şeyde kalbim mesela

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla