İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

Dövme İyileştirme Süreci: Adımlar, Bakım Sonrası Ve Önlemler - bannygo.com

Dövme İyileştirme Süreci: Adımlar, Bakım Sonrası ve Önlemler

Abone Ol Google News Logo
Zafer Ogün Sefer
430823 kişi okudu
5 1

Mükemmel bir dövme yaptırdın, hala o minik heyecanı içinde taşıyorsun ancak bir yandan da onu nasıl koruyacağını ya da renginin solmaması için neler yapabileceğini düşünüyorsan işte bu yazı tam sana göre;

Konuya tam giriş yapmadan önce dövme iyileşme sürecinden biraz bahsetmek istiyorum, genellikle dövmelerin çoğu birkaç gün içinde iyileşmiş gibi görünebilir ancak bir süre daha bakım yapmaya devam etmek ve bu konuda tutarlı kalmak oldukça önemlidir. İyileşme süreci yaklaşık 6 Ay kadar sürebilir.

Dövme Yaptırmak

Bir dövmenin iyileşme aşamalarını, hangi tür dövmelerin iyileşmesinin daha uzun sürdüğünü ve onu tamamıyla temiz tutmak için en iyi bakım uygulamalarını bu yazıda sizinle paylaşacağım.

Dövme iyileştirme aşamaları

Dövmeler, iyileşme sürecinin doğal ve önemli bir parçası olan aşamalardan geçer. İyileşme sürecini 4 farklı aşamaya ayırabiliriz:

Sızma ve Kızarıklık

Dövme yapım işlemi bittikten sonra dövme sanatçınız uygun bölgeyi streç film ile bandajlayacak ve bir kaç saat boyunca çıkarmamanızı söyleyecektir.

Bandajı çıkardığınızda, dövmenizden sıvı geldiğini veya çevresindeki cildin çok kırmızı olduğunu fark edebilirsiniz. “Ağlama” olarak adlandırılan bu aşamanın olması oldukça normaldir. Hatta dövmeden çıkan mürekkebin görülmesi bile oldukça normaldir.

Bu muhtemelen bir haftadan az sürecektir, ancak kızarıklık ve sızıntı bir haftanın sonunda hala akmaya devam ediyorsa doktorunuza danışmak isteyebilirsiniz.

Kaşıntı

Yaraların iyileşirken kaşınması alışılmadık bir durum değildir ve dövme aslında bir açık yaradır.

Birinci veya ikinci haftada, yeni dövmeniz muhtemelen kaşınmaya ve pullanmaya başlayacaktır.

Kaşıma dürtüsüne direnin. Dövme bakım kremi yada losyon sürmek yardımcı olacaktır. Kaşıntıyı gidermek için giysilerinizin üzerine bir buz torbası da koyabilirsiniz.

Dayanılmaz bir hale gelirse, bu cildinizin insanlığın %96’sından daha hassas bir cilde sahip olduğunuz anlamına gelir ve doktorunuza reçetesiz satılan antihistaminik almayı sorabilirsiniz.

Soyma

İkinci, üçüncü ve dördüncü haftalarda dövmeniz muhtemelen soyulmaya başlayacaktır. Bu, cildin, vücudun yaralanma olarak algıladığı şeye doğal tepkisi olarak adlandırılıyor.

Dövmenin kendisi pul pul dökülmez, Bu, sürecin normal bir parçasıdır. Aslında dövmenizin iyileştiğini gösterir.

Bakım Sonrası

İlk aydan sonra dövmeniz canlı ve tamamen iyileşmiş görünecektir. Bakım sonrası bakımı ilk haftalarda hatırlamak kolaydır. Ancak sonraki birkaç ay boyunca devam ettirmek çok önemlidir. Bunu yapmak dövmenin temiz kalmasına ve en iyi şekilde görünmesine (Daha parlak, Daha renkli) yardımcı olacaktır.

Hangi dövmelerin iyileşmesi daha uzun sürer?

Hangi dövmelerin iyileşmesi daha uzun sürer?

İyileşme süresinin uzunluğu, dövmenizin bulunduğu yere bağlıdır. Örneğin, bir eklemin yakınında ise (El, Ayak bileği gibi) veya esneyen herhangi bir yerde (bilek gibi)  ise fazla hareket etmeyen bir yere göre daha uzun sürede iyileşir.

Daha büyük dövmeler ve karmaşık renk çalışmalarına sahip olanların da iyileşmesi daha uzun sürecektir. Bununla birlikte, iyileşme zaman çizelgesinin büyük ölçüde kişinin vücuduna bağlı olduğunu unutmayın.

Dövme iyileştirme ipuçları ve hemen sonrası bakım

Hangi dövmelerin iyileşmesi daha uzun sürer?

Dövmenizdeki enfeksiyonu önlemek ve uygun şekilde iyileşmesini sağlamak için uygun bakım kremi ve antibakteriyel sabun kullanmak oldukça önemlidir.

Dövmenizi Temiz Tutun

Enfeksiyondan kaçınmak için dövmenizi temiz tutmak çok önemlidir. Temizlemek için kokusuz, hipoalerjenik ve antibakteriyel bir sabun kullanın. Suyun içilmesinin güvenli olmadığı bir bölgede yaşıyorsanız (Ülkemizin %99’unda çeşme suyu içmek önerilmez) bunun yerine (damıtılmış) içme suyu kullanın. İçme suyu ile öncesinde köpüklediğiniz dövmenizi yıkayın. Sonrasında bir kağıt havlu ile bastırmadan kurulayın.

Nemlendirmek

Dövme sanatçınız size muhtemelen ilk birkaç gün içinde kullanmanız için kalın bir merhem yada krem verecektir. Ancak bundan sonraki dönemde Lubriderm veya Eucerin gibi daha hafif, yumuşak bir eczane nemlendiricisine geçebilirsiniz. Kaşıntıya da yardımcı olacaktır.

Hatta bazı insanlar antimikrobiyal olan saf hindistancevizi yağını kullanmayı severler . İyileşen cildinizi tahriş edebilecek koku içeren ürünlerden uzak durduğunuzdan emin olun.

Güneş kremi kullanın

Dövme yaptırdıktan sonraki ilk birkaç ayda, güneş kremi veya güneş koruyucu giysilerle kapalı tutun . Doğrudan güneş ışığı dövmenizin solmasına neden olabilir, bu da tersine çevrilemez.

Yara kabuğuyla oynama

Dövmeniz muhtemelen kabuklanıp kaşınır. Kabuklarını çekme veya oynama eğiliminden kaçının. Kaşıma, dövmenin görünümünü değiştirebilir veya yara izi kalmasına neden olabilir. Kaşıntıyı hafifletmek için nemlendirici uygulayabilirsiniz.

Dövmenizin tam olarak iyileşmediğini gösteren işaretler

Dövmenizin düzgün bir şekilde iyileşmediğini fark ederseniz, hemen doktorunuza görünün. Uygunsuz iyileşmenin belirtileri şunları içerir:

  • Ateş veya titreme. Gibi grip belirtileriniz varsa ateş ve titreme, dövmeniz enfekte olabilir veya mürekkebe alerjiniz olabilir. Dövme sanatçınıza geri dönmek yerine hemen doktorunuza görünün.
  • Kırmızılık. Dövmenizin yapıldıktan sonraki günlerde kırmızı ve hatta biraz kabarık olması normaldir. Kızarıklık devam ederse, bir şeylerin ters gittiğinin erken bir işareti olabilir.
  • Sızan sıvı. Bir hafta sonra dövmenizden sıvı (özellikle yeşil veya sarımsı renkte) sızıyorsa , doktorunuza görünün.
  • Şişmiş, kabarık cilt. Gerçek dövme ilk başta biraz kabarık olabilir, ancak bu şişlik hızla durmalıdır. Dövmeyi çevreleyen cilt iltihaplanmamalıdır. Şişlik devam ederse, mürekkebe alerjiniz olduğuna dair bir işaret olabilir .
  • Uzun süreli kaşıntı veya kurdeşen. Dövme yaptırdıktan sonraki günler veya haftalar içinde kurdeşen çıkarsa, doktorunuza görünün. Aşırı derecede kaşıntılı dövmeler de bir alerji belirtisi olabilir. Dövmeye alerjik reaksiyon her zaman hemen olmaz Dövmeyi yaptırdıktan sonra aylar hatta yıllar alabilir .
  • Yara izi. Taze dövmeniz açık bir yara olarak kabul edilir. Tüm yaralar gibi, doğal bir şifa tepkisi olarak kabuk değiştirecektir. Düzgün iyileşmiş bir dövme yara izi bırakmamalıdır .

Özetle bu konu şunları anlattı;

Her dövme, her kişiye ve dövmenin bulunduğu yere bağlı olarak biraz farklı şekilde iyileşir. İyileşme süreci, sızma, kaşıntı, soyulma ve bakım sonrası bakımı içeren dört aşamalı bir iyileşme zaman çizelgesini takip eder.

Dövmenizin enfekte olmaması için bakım sonrası bakım konusunda tutarlı ve sert olmanız önemlidir. Dövmenizin düzgün şekilde iyileşmediğine dair herhangi bir işaret görürseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza görünün.

Yorumlar (2 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder
Tüm Yorumlar
  • Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi - 3 yıl önce

    hepsi de yararlı bilgiler teşekkürler..

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla
  • Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi - 3 yıl önce

    benim kabuklanma süreci çok hızlı yaklaşık 4 gün içinde kabuklandı ama hiç dokunmadım..

    0
    Ziyaretçi Resmi
    Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Cevapla