İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

Bilim Adamları Tarafından Yeni Bir Domates Türü Yaratıldı. - bannygo.com

Bilim Adamları Tarafından Yeni Bir Domates Türü Yaratıldı.

Abone Ol Google News Logo
Ella Switiz
570758 kişi okudu
5 1

Kentsel ortamlarda veya bitki büyümesi için uygun olmayan diğer yerlerde yetiştirilebilecek yada daha fazla ürün yetiştirmek amacıyla bilim adamları tarafından yeni bir domates türü oluşturuldu.

Yeni Tür Domates Bilim Adamları

Yeni domates türü üzerinde çalışan ekip, gen tarafından düzenlenmiş bir ürün olduğunu ve domateslerde görmeyi beklediğiniz o uzun üzümlere benzer yapının olmadığını söylüyor.

Uzun asmalar üzerinde büyümekten ziyade, yeni gen-düzenlenmiş mahsul demetlenmiş ve kompakttır.

Yeni domates bitkileri, gül çiçekleri ile kiraz domateslerinin yerini aldığı bir buket gülü andırıyor. Çeşitlilik de hızlı bir şekilde olgunlaşarak 40 günün altında hasat için hazır olgun meyve üretiyor.

Diğer domates çeşitleri gibi, bu yeni gen tarafından düzenlenmiş versiyon yenilebilir bir madde oluşturuyor. Hatta bir bilim adamı domateslerin tadının iyi olduğunu söylüyor, ancak bu kişisel tercihe bağlı da olabilir. Araştırmacılar, yeni domates türünün çevre dostu olduğunu, çünkü çok fazla toprak veya gübre gerektirmediğini söylüyor. Domatesler kentsel alanlarda yetiştirilebileceği için, umut, dünya bitkilerini yetiştirme yükünün bir kısmının kentsel alanlara taşınabilmesidir.

Bunun gerçekleşmesi için, kentsel büyüme, depolarda veya dönüştürülmüş saklama kaplarında katmanlı tarım gibi sıkı alanlara yerleştirilebilen veya istiflenebilen kompakt bitkiler gerekir. Kentsel çiftlikler iklim kontrollü alanlarda yıl boyunca faaliyet gösterecek.

Yeni domatesler, üreme büyümesine ve bitki büyüklüğüne geçişi kontrol eden iki genin ince tornalanmasıyla oluşturuldu.

Bunlarla ilgili genler; Kendiliğinden Budama (SP) ve SP5G genleridir. Değişiklikler bitkinin büyümesini çiçek ve meyveyi daha erken durdurmasına neden oldu. Sert kısım, daha küçük bitkiler için ticaret aroması veya verimi olmadan genleri modifiye etmekti. Ekip, sap uzunluğunu kontrol eden SIER adlı üçüncü bir gen buldu. CRISPR gen düzenleme aracını kullanarak bu geni mutasyona uğrattı ve kompakt bitkileri elde etmek için diğer iki genle birleştirdi.

Yakın zamanda domates üretmek yerine mikroçipler ile doğrudan tadını alıp doyar mıyız bilmiyorum ancak teknolojinin sonunda yapay sebze meyve üretme işine de doğrudan girdiğini görüyoruz.

Yorumlar (0 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder