İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

Atatürk'ün Samsun'a Çıkışının 100. Yılı Coşku İle Kutlanıyor - bannygo.com

Atatürk'ün Samsun'a Çıkışının 100. Yılı Coşku İle Kutlanıyor

Abone Ol Google News Logo
Hamza Durmuş
636646 kişi okudu
5 5

Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışının 100. yılı kutlanıyor. Milli mücadelemizin başladığı bu önemli günün önemini ve değerini hazırladığımız içerikte anlatmaya çalışacağız.

Türk Milletinin yeniden doğuşunu temsil eden gün 19 Mayıs'tır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919 yılında Bandırma vapuru ile 9.Ordu Müfettişi sıfatıyla Samsun'a ayak bastı. Bu olay Türk Kurtuluş Savaşının başladığı gün olarak kabul edilir. Bandırma vapuru o dönem Samsun'da liman olmadığı için Atatürk ve silah arkadaşları denizin domuza dönüşmesi olayından sonra kayıkla Samsuna götürülmüştür.

Atatürk Samsuna Çıktı

Hep Beraber 19 Mayıs Öncesine Gidelim

Samsun'da Rum çeteleri ve Türk halkı arasında oluşan çatışmalar sonucu İngilizler ve Osmanlı yönetimi silahların toplanması ve çatışmayı sona erdirmesi için Mustafa Kemal Atatürk'ü görevlendirmiştir. Aslında Atatürk'ün seçilmesinde kasıt şu idi, Atatürk'ün Enver Paşa ile arasının bozuk olması ve Almanlara karşı olması İngilizlerin Atatürk'ün seçilmesinde sesini çıkarmamasının önemli bir nedeni olmuştur. İstanbul'dan ayrılmadan hemen önce Şişlideki evinde uzun bir süre kaldı ve orada silah arkadaşları ile görüşmeler ve toplantılar yapmıştır. Mustafa Kemal Atatürk ilk başta hükümet tarafından olup olayı siyasi bir çözümle bitirmek istiyordu fakat daha sonra tek kurtuluş yolunun Anadolu'ya geçerek olacağının farkına varmıştır. Atatürk Şişli'deki evinden çıkmadan önce otomobiline bineceği sırada Rauf bey yanına gelmiştir ve bandırma vapurunun izleneceğini ve batırılma tehlikesini Atatürk iletmiştir. Atatürk ise 'İstanbul'dayken tutuklanacağıma Karadeniz'de ölmeyi tercih ederim demiştir'. 9.Ordu Müfettişliği sıfatı ile bölgeye giden Mustafa Kemal Atatürk ve Silah arkadaşları Ayrıca Refet Bele gibi isimler vapurdan indikten sonra İstanbul yönetimi ve İngilizlerin emirlerine karşı gelmiş ve Türk direniş harekatını başlatmıştır. Samsun'a indikten hemen sonra Mantıka Palas'ta 1 hafta dinlenmiştir. Bu süreçte bölgede meydana gelen çatışmaların nedeni araştırılmış ve müfettişlik görevini yerine getirmiştir ama aynı zamanda Türk direniş örgütlerinin kurulmasında önemli bir rol oynamıştır.

Kurtuluş Savaşı

Samsun'a inildiği vakit arkadan gelen İngiliz torpido gemisi Samsun'a demir atmış ve Refet Bele'nin odasına gelen bir subay 'Hemen geri dönün görev bitmiştir'. demesine rağmen Refet Bele ingiliz subayın yüzüne karşı küfür edip makamından kovmuştur. Mustafa Kemal Paşa bir hafta süren konaklamanın ardından Havzaya geçmiş olup burada geçirdiği 2 hafta süreden sonra Amasya'nın yolunu tutmuştur. Bu gelişmenin yanı sıra Gazi Mustafa Kemal Atatürk 28 Mayıs 1919 günü Müdafaa- i Hukuk Cemiyetlerine göndermiş olduğu bir mesaj ile İzmir'in İşgali'nin protesto edilmesini istemiş ve bunun sonucunda tüm Anadolu'da 100'ü aşkın miting gerçekleştirmiştir. Bu durum Osmanlı Hükümetinde hoş karşılanmamış olmakla beraber kendisinin İstanbul'a dönmesi emredilmiştir, bu mesajı alan Gazi Mustafa Kemal oyalayıcı bir telgraf göndermiş olup daha sonra ise 12 Haziran 1919 tarihinde açık bir şekilde Milli Mücadelenin başladığını ilan etmiştir. Erzurum ve Sivas kongreleri sonrası Ankara'ya geçen Atatürk 23 Nisan 1920 yılında Büyük Millet Meclisini yurt genelinde duyurdu daha sonra Yunan ordusuna karşı verilen mücadeleler sonrası İzmir tekrar ele geçirilerek Lozan Barış Antlaşmasına giden yolun önü açılmış oldu.

Mustafa Kemal Atatürk

Birinci Dünya Savaşından Hemen Sonra

Osmanlı Yönetimi imzaladığı Mondros Mütarekesinde ağır şartları kabul etmiş ve Sevr'in gerçekleşmesi amacı ile Anadolu'da işgaller başlatılmıştı. Vatan topraklarının çoğu işgal ediliyordu, Yunan Ordusu İzmir'e, Adana Fransızlara , Antalya ve Konya İtalya gibi devletler tarafından işgal edilmişti ve bunların yanı sıra kraliyet donanması savaş gemileri ile İstanbul'a demir atmıştı, Bu gelişmeler sonunda Türkler Müdafaa-i hukuk cemiyeti isimli örgütleriyle ufak çaplı direniş harekatları başlatmış olup daha sonra Atatürk'ün yardımı ile büyük bir ordu kurup vatanı kurtarmıştır.

Yorumlar (0 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder