Bu, inekleri ahırlara kapatarak kontrol edilebilir, ancak bu kapalı alanlarda biriken idrar ve dışkılar birleşerek dolaylı bir sera gazı olan amonyak oluşturur.
Current Biology dergisinde yayınlanan bir makalede araştırmacılar, ineklerin tuvaletleri kullanmak için eğitilebileceğini, atıkların toplanmasına ve işlenmesine olanak tanıdığını , böylece ahırın temizlendiğini, hava kirliliğinin azaldığını ve daha açık ve çevre dostu çiftlikler oluşturulabileceğini gösteriyor.
Almanya'daki Çiftlik Hayvanları Biyolojisi Araştırma Enstitüsü'nde (FBN) bir hayvan psikoloğu olan ortak yazar Jan Langbein,
"Normalde sığırların dışkılamayı veya idrara çıkmayı kontrol edemediği varsayılır"
diyor, ancak kendisi ve ekibi bunu sorguladı. "Çiftlik hayvanları, diğer birçok hayvan veya çiftlik hayvanı gibi oldukça zekidir ve çok şey öğrenebilirler, neden tuvalet kullanmayı öğrenemesinler?"
FBN, FLI (Almanya) ve Auckland Üniversitesi'nden (Yeni Zelanda) bilim adamlarından oluşan araştırma ekibi, buzağılara kendilerini rahatlatmayı öğretmek için MooLoo eğitimi adını verdikleri bir süreç üzerinde çalıştılar. İlk olarak buzağıları tuvalete işediklerinde onları ödüllendirerek ve daha sonra idrar yapmaları gerektiğinde helaya dışarıdan yaklaşmalarına izin verdiler.
İnek atıklarında üretilen amonyak doğrudan iklim değişikliğine katkıda bulunmaz, ancak toprağa sızdığında mikroplar onu metan ve karbondioksitten sonra üçüncü en önemli sera gazı olan azot okside dönüştürür. Tarım, amonyak emisyonlarının en büyük kaynağıdır ve hayvancılık bu katkının yarısından fazlasını oluşturmaktadır.
Langbein, "Hayvanları sürece dahil etmeye çalışmalı ve öğrenmeleri gerekenleri takip etmeleri için onları eğitmelisiniz" diyor. Hayvanları eğitmenin mümkün olacağını düşündük ama ne ölçüde olduğunu bilmiyorduk” dedi.
Araştırmacılar, tuvalet kullanımını teşvik etmek için buzağıların tuvaletin dışında idrara çıkmayı hoş olmayan bir deneyimle ilişkilendirmesini istediler. Langbein, "Ceza olarak, önce kulaklarına bir kulaklık taktık ve dışarıda her idrar yaptıklarında onlara çok rahatsız edici bir ses verdik" diye açıklıyor. Bunun hayvanları cezalandıracağını düşündük, ama hiç umursamadılar. Sonunda, bir damla su hafif bir caydırıcı olarak işe yaradı."
Birkaç hafta boyunca, araştırma ekibi deneydeki 16 buzağıdan 11'ini eğitmeyi başardı . Şaşırtıcı bir şekilde, buzağılar, çocuklarla karşılaştırılabilir ve çok küçük çocuklardan daha yüksek bir performans seviyesi gösterdi.
Langbein iyimser ve daha fazla eğitimle bu başarı oranının daha da artabileceğine inanıyor.
"Hayvanlarla ilgili on, on beş, yirmi yıllık araştırmalardan sonra, hayvanların bir kişilikleri olduğunu ve işleri farklı şekilde ele aldıklarını biliyoruz. Ancak hepsi aynı değil"
diye ekliyor.
Artık araştırmacılar, kendilerini rahatlatmak için inekleri nasıl eğiteceklerini bildiklerine göre, sonuçlarını gerçek hayvan barınağı ve dış mekan sistemlerine dönüştürmek istiyorlar. Langbein, "birkaç yıl içinde tüm ineklerin tuvalete gideceğini" umuyor.
Yorumlar (0 )