NASA Mars gezegeninin kuzey kutbunda yer alan devasa bir mars fırtınası görüntülemeyi başarabildi. Güneş ışınlarının Mars'ın kuzey bölümünde yer alan kutupsal gezegen kısımlarının parlaması ve kuzey tarafının dikkat çekmesi ile ayriyeten Mars kayalıklarının büyük bir bölümünün oyulmasına neden olması çığın,gerçekleşen en büyük belirti olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları Mars'ın kuzey bölümünde yani kutbunda yüksek kütleli bir buz yığının kırılması sonucunda oluştuğunu ifade ettikleri çığın görsellerini yayınladı.
Mars'ın kuzeyindeki Buz kütlesinin 500 metre yüksekliğinde yer alan uçurumdan aşağı düşmesi sonucu gezegenin zeminini büyük ölçüde kırmızı bir toz bulutu kaplamış oldu. Ortaya çıkan fotoğraflarda kırmızı toz bulutu kütlesi olmasına rağmen oluşan toz çukurunun rengi ve yapısı, buz ile tozun renklerinin hangi oranda karıştığına bağlı olarak değişiklik gösteriyor demek doğru olur.
ABD'de Arizona Üniversitesi araştırmacılarından Candy Hansen’ın ifade ettiği bilgilere göre Güneş her bahar Mars gezegenindeki kutupsal tabakalar üzerinde parlayarak bu tarz çığlara sebep olabiliyor. Bu durum aslında Mayıs ayı içinde oluşmasına rağmen Arizona Üniversitesi Mars Keşif Görevi Ekibi mühendisleri ve araştırmacıları tarafından belirtildi.
Daha önceki senelerde Kızıl Gezegen üstünde benzeri doğa durumlarının çekilmesinden bu yana bu durumun ardından sıra dışı olma özelliğini yavaş yavaş yitiriyor diyebiliriz.Mars gezegeni üstünde yapılan araştırmalar ve sonucunda elde edilen bulgular mars üzerinde insanoğlunun bilgi seviyesinin artmasına yardımcı oluyor diyebiliriz.Geçtiğimiz senelerde Mars gezegeni(Kızıl Gezegen)yüzeyine vuran bir meteor sonucu oluşan çukur ve çığın izleri de aynı takım ekibi tarafından görüntülendi.
Yorumlar (0 )