İsteğiniz Yapılıyor.
Giriş Yap
Hakkımızda Künye Gizlilik Şartları Yardım İletişim

NASA Mars Gezegeninde Kum Fırtınaları Ve Çığ Görüntülerini Paylaştı - bannygo.com

NASA Mars Gezegeninde Kum Fırtınaları ve Çığ Görüntülerini Paylaştı

Abone Ol Google News Logo
Burcu Başak
610657 kişi okudu
5 1

Kızıl Gezegen olarak ta bilinen ünlü gezegen Mars'ta yapılan araştırmaların gittikçe arttığı bu dönemlerde gerçekleşen doğal olaylar bilim insanları tarafından incelenmeye alındı.Çeşitli alanlarda uzman olan bilim adamları Mars gezegenindeki kum fırtınalarını dahil bir çok olayı gözlemliyor. Mayıs ayında gerçekleşen kum fırtınası ve çığ fotoğrafları geçtiğimiz günlerde NASA tarafından yayınlandı.

NASA Mars gezegeninin kuzey kutbunda yer alan devasa bir mars fırtınası görüntülemeyi başarabildi. Güneş ışınlarının Mars'ın kuzey bölümünde yer alan kutupsal gezegen kısımlarının parlaması ve kuzey tarafının dikkat çekmesi  ile ayriyeten Mars kayalıklarının büyük bir bölümünün oyulmasına neden olması çığın,gerçekleşen en büyük belirti olduğunu ortaya koydu. Bilim insanları Mars'ın kuzey bölümünde yani kutbunda yüksek kütleli bir buz yığının kırılması sonucunda oluştuğunu ifade ettikleri çığın görsellerini yayınladı.

mars kum fırtınası

Mars'ın kuzeyindeki Buz kütlesinin 500 metre yüksekliğinde yer alan uçurumdan aşağı düşmesi sonucu gezegenin zeminini büyük ölçüde kırmızı bir toz bulutu kaplamış oldu. Ortaya çıkan fotoğraflarda kırmızı toz bulutu kütlesi olmasına rağmen oluşan toz çukurunun rengi ve yapısı, buz ile tozun renklerinin hangi oranda karıştığına bağlı olarak değişiklik gösteriyor demek doğru olur.

mars gezegeni fırtına

ABD'de Arizona Üniversitesi araştırmacılarından Candy Hansen’ın ifade ettiği bilgilere göre Güneş her bahar Mars gezegenindeki kutupsal tabakalar üzerinde parlayarak bu tarz çığlara sebep olabiliyor. Bu durum aslında Mayıs ayı içinde oluşmasına rağmen Arizona Üniversitesi Mars Keşif Görevi Ekibi mühendisleri ve araştırmacıları tarafından belirtildi.

mars

Daha önceki senelerde Kızıl Gezegen üstünde benzeri doğa durumlarının çekilmesinden bu yana bu durumun ardından sıra dışı olma özelliğini yavaş yavaş yitiriyor diyebiliriz.Mars gezegeni üstünde yapılan araştırmalar ve sonucunda elde edilen bulgular mars üzerinde insanoğlunun bilgi seviyesinin artmasına yardımcı oluyor diyebiliriz.Geçtiğimiz senelerde Mars gezegeni(Kızıl Gezegen)yüzeyine vuran bir meteor sonucu oluşan çukur ve çığın izleri de aynı takım ekibi tarafından görüntülendi.

Yorumlar (0 )
Ziyaretçi Resmi
Ziyaretçi olarak yorum yapıyorsunuz. Yorumu Gönder