Tabletler ve grafiklere bakıldığında aslında antik mısır gibi duran bu eserlerde dikkat çeken bir ayrıntı söz konusu dünya üzerinde ortaya çıkan ilk şarkı, ilahi olan Hurrian hymn Hatay'ın güney doğusunda kısaca mezopotamyada günümüzde kuzey suriyede ortaya çıkmıştır diyebiliriz. Antik antakya bölgesi bu yüzden çok dikkat çekici ve önemli bir bölge haline geldi eserin yazım şekillerine bakıldığında sümerlerin etkili olduğu açıkca görünmektedir, hurrian ilahisi veya şarkısı akadça yazılmış olup zor bir dile mensuptur akad dili ibrahice ve arapçayla beraber aynı dil ailesine mensup bir semitik dildir. sümer çivisi ile yazılmış olan bu olanüstü eserin yazarı tam olarak bilinmiyor ve bugüne ananim olarak gelmiş oldukça doğal karşılamakta fayda var tam 3430 senelik bir eserden bahsediyoruz bu da sonuç olarak gayet normal.
Hurri duası ile ilgili olarak Ugarit Kraliçesi ve Ay tanrısı yarikh eşi nikkal için itfah edildiğini görebiliyoruz, ilahi'nin içeriği çocuğu olmayan bir kadının üzüntüsünü konu alıyor ugarit kentinde ortaya çıkan kazılarda 36 parça deste halinde ilahiden sadece biri'nin bu parça olduğunu söyleyebiliriz.1955 ve 1968 yıllarında Emmanuel Laroche tarafından tek bir parça halinde yayınlamasıda çok önemli bir kıssa olarak değerlendirebiliriz.
Seneler ilerledikçe şarkıda değişiklikler yapılmış ayrıca ugarit dili çok zor olması rağmen başarılı bir akademisyen ve yazar tarafından şarkının sözleri gün yüzüne çıkartıldı,
''Tanrı evli çiftlerin evlat sahibi olmasını istiyor,
Ataları doğum yapmalarına hak tanıyor
İçlerinden biri feryat edecek, Çocuğu olmadı diye
Gerçek eşin olarak sana çocuk veremedim.''
sadece sözlerden yana sıra akort gibi müziğin önemli unsurlarıda eserde mevcut halde bulunmuştur çeşitli müzisyenler ve konuya hakim kişiler tarafından yeniden dizayn edilmiştir. Şarkı internet ortamında mevcut olup isteyen herkezin dinleyebileceği bir melodi şeklinde mufaza edilmiştir, bu şarkının bu kadar uzun bir süredir günümüze ulaşması hayret verici bir mucize diyebiliriz son olarak eserin orjinali şuan günümüzde şam ulusal müzesinde sergilenmektedir.
Yorumlar (0 )